Des del mes de març, els Cinemes Texas no han aixecat la persiana i ja no ho tornaran a fer sota la batuta del cineasta Ventura Pons, qui havia impulsat aquest projecte fa sis anys. Tot i això, tant l’antic gerent dels Texas com el veïnat s’han posat en marxa per reobrir-lo. S’ha creat la plataforma Salvem el Texas, que ha iniciat una recollida de signatures a Change.org i ara els comerços també s’han sumat a la campanya.

Un grup de suport mutu creat al confinament

Fa dies que molts comerços de Gràcia han començat a recollir signatures per salvar els Cinemes Texas. Miralles Joiers és un dels molts establiments que s’han sumat a la campanya iniciada per un grup de veïns durant el confinament. La Ivet Soler de la joieria i de la plataforma Salvem el Texas explica que “quan es va començar a fer mascaretes amb els grups de suport mutu de Gràcia es va començar a plantejar què passava amb el Texas, que no obria, ni havia fet la intenció d’obrir i algú va començar a indagar i al final es va descobrir que el Texas ja no obria. La gent s’hi ha sumat, ha penjat el cartell, recull signatures, és que és una cosa nostra el Texas, el Texas és del barri”.

Reunions amb el districte de Gràcia i l’ICUB

Els comerços expliquen que hi ha hagut molt d’interès entre la clientela. De moment, ja hi ha més d’11.000 signatures recollides a la plataforma Change.org i encara no han comptat les que hi ha en paper. L’objectiu és que l’Ajuntament s’involucri en les negociacions per tirar endavant el projecte dels cinemes. Ja han aconseguit una reunió que es farà aviat amb el districte de Gràcia i l’Institut de Cultura de Barcelona. Des del consistori volen parlar amb tots els actors per analitzar la situació.

Un enclau cinematogràfic

Els Cinemes Texas del carrer de Bailèn es caracteritzaven per oferir reestrenes amb versió original subtitulades en català i a preus assequibles. La ubicació al carrer de Bailèn, 205, també era especial, ja que des de la primera dècada del segle passat en aquest punt hi ha hagut un cinema. Primer, el Cinema Bailèn, l’any 1947 es va convertir en el primer Texas, el 1996 els Lauren Gràcia i fa sis anys van tornar a agafar l’estela del Texas.

Per a molts veïns i comerciants, els Texas són patrimoni de Gràcia. “És un cine de tota la vida, jo hi he anat tota la vida, des que soc petit i en tinc 58 i, és clar, és una llàstima, és una llàstima que tanqui qualsevol cosa, però emblemàtiques encara més”, explica Miquel Ros de la Bacallaneria Ros. La mobilització veïnal continua, asseguren, per no perdre un focus de cultura viu al barri.