Salvador Esteve, qui va presidir la Diputació de Barcelona entre el 2011 i el 2015, ha estat detingut aquest dijous al matí en el marc d’una operació policial, ordenada pel Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, contra una suposada trama de desviament de diners públics. Al migdia, Esteve ha quedat en llibertat, en espera que el citi el jutge.

Segons fonts policials, s’han detingut 30 persones, “per garantir l’execució de les entrades i escorcolls”, puntualitza el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en un comunicat. D’aquests, 25 han quedat en llibertat amb càrrecs, i cinc dormiran a la comissaria de la Verneda i demà declararan davant el jutge. Entre els arrestats hi ha Joan Carles García Cañizares, alcalde de Tordera; Víctor Terradellas, exsecretari de Relacions Internacionals de CDC i també responsables de Pimec i directius de fundacions i empreses.

Al llarg del matí s’han realitzat diverses d’escorcolls, segons el TSJC fins a una trentena, en què els agents han buscat documentació sobre aquesta presumpta trama de malversació de fons públics a través d’almenys 28 subvencions fraudulents en matèria de cooperació internacional amb països de l ‘Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia, entre d’altres. El dispositiu l’han dut a terme conjuntament la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) central i la de Barcelona. Per això hi han participat fins a 500 agents, alguns vinguts des de Madrid.

Com funcionava la trama

La investigació va començar fa un parell d’anys, després que Jordi Castells, llavors director general de Cooperació Local de la Generalitat, va dimitir arran d’unes informacions que l’acusaven d’haver repartit entre empreses privades i entitats més d’un milió d’euros que s’havien de destinar a cooperació. La CUP i la CGT, segons informa la Policia, van denunciar irregularitats davant l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Entre les subvencions irregulars que investiga la UDEF, hi ha les que van rebre dues entitats sense ànim de lucre: CATmón i IGMAN, que entre el 2011 i el 2015 van ingressar suposadament més de 10 milions d’euros de diversos organismes públics, inclosa la Diputació. Segons la Policia, s’ha comprovat que la majoria de projectes de cooperació al desenvolupament que s’havien de pagar amb aquestes subvencions no es van dur a terme.

La Policia ha detectat diverses irregularitats, com ara empreses creades expressament per cobrar subvencions, factures falses i activitats pressupostades però no realitzades. La causa està oberta pels delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions.

Un dels escorcolls s’ha dut a terme a l’Edifici Londres de la Diputació, on hi ha la Direcció de Relacions Internacionals i l’Oficina de Cooperació en el Desenvolupament. Agents del Cos Nacional de Policia en custodien l’entrada. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha afirmat que  els expedients investigats no sumen els dos milions d’euros que apunta la policia espanyola.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha repiulat un tuit del regidor d’ERC Jordi Coronas, en què va avançar dimecres que en previsió que sortís divendres la sentència del cas Gürtel, “ara només falta saber a quines dependències de Catalunya entrarà la Guàrdia Civil per tapar una mica la notícia”. Torra, que està seguint la notícia des del Palau de la Generalitat, ho ha qualificat de “profètic”.

Tuit Jordi Coronas

 

Tuit quim Torra