residència gent gran

L’estabilització de la situació del coronavirus a Catalunya ha portat el Departament de Salut a relaxar les restriccions a les residències de gent gran. Des d’aquest dijous, es permeten les visites dels familiars als centres identificats amb el color verd -cap cas de covid-19- o amb el taronja -molt pocs infectats. Això suposa el 95 % de totes les residències de Catalunya. S’hi garantirà, com a mínim, una visita cada setmana i s’hauran de fer amb cita prèvia.

Les visites a les residències catalogades amb el color taronja s’hauran de fer en zones verdes, és a dir, en zones “netes” que estaran dedicades específicament a les visites dels familiars. Les direccions dels centres hauran de tenir un registre diari dels visitants perquè, en cas que hi hagi un brot, es pugui localitzar ràpidament els contactes i traçar la cadena de transmissió. Com a màxim, ha d’haver-hi tres familiars per visita.

Alhora, les residències tenen l’obligació de definir franges horàries de visites per evitar aglomeracions. La durada de la trobada entre el familiar i l’usuari de la residència “dependrà de la capacitat organitzativa del centre”, tal com ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. “Seran franges d’uns 45 minuts, a tot estirar d’una hora“, ha afegit després.

Els residents poden sortir a passejar sols

Si la situació epidemiològica de la zona és positiva, la gent gran que visqui en una residència podrà sortir sola a fer sortides “de curta durada”. Només ho podran fer si el mateix usuari, els familiars i la direcció del centre consideren que aquesta persona té l”‘autonomia” i “capacitat” suficient per poder aplicar “amb criteri” les mesures de protecció: mascareta, higiene de mans i distància de seguretat.

També es permetrà que una persona d’edat avançada pugui marxar durant un període més llarg de temps, per passar el cap de setmana o les vacances fora del centre. En qualsevol cas, ho hauran de fer sempre amb una unitat de convivència estable. Si l’usuari marxa més de tres setmanes, un cop torni se li haurà de fer una prova PCR i haurà de fer una quarantena preventiva de 14 dies.