(ACN) Els autònoms exigeixen al Govern espanyol una pròrroga més ambiciosa de les prestacion, que tenen vigència fins al 30 de setembre. Després del “fracàs” de les ajudes habilitades a l’estiu, les associacions en defensa dels treballadors per compte propi reclamen tornar a la prestació extraordinària impulsada durant l’estat d’alarma, que va arribar a la meitat del col·lectiu (246.900). En canvi, la prestació habilitada a l’estiu l’han percebuda 28.639 autònoms. L’ajut dirigit a autònoms de temporada només l’han rebut 311 catalans.

Els representants dels treballadors també reclamen que qui no facturi no hagi de pagar la quota a la Seguretat Social. “Alguns, o paguen la quota o mengen”, alerta Carme Teixidor, de la Intersindical-CSC.

250 euros per pagar el lloguer i viure

La davallada d’ingressos de molts autònoms és molt elevada: “No sé si el Govern espanyol s’imagina que pots viure amb un 50 % menys dels recursos.

Abans feia 1.000 o 1.100 euros al mes i d’això he passat a 500 euros i, a més, he de pagar la quota de la Seguretat Social, que són 250 euros al mes. Això em deixa 250 euros per pagar el lloguer i sobreviure, cosa que és impossible”, explica l’Eliza, una traductora resident a Barcelona, que s’ha donat de baixa durant els últims tres mesos. “Si la situació millora a l’octubre, em donaré d’alta”, diu.

Alguns autònoms han deixat el negoci, com el Josep, un músic i organitzador de la festa Glove Party, que ha hagut de marxar de Barcelona i anar a treballar a la verema fora de la ciutat. Des d’inicis d’any el teixit d’autònoms s’ha empetitit i més de 3.900 s’han donat de baixa. Les associacions preveuen un increment “elevadíssim” de baixes a finals d’any.

El ministeri ja ha avançat que les ajudes s’estendrien, però no ha concretat com. Algunes de les peticions que es posaran sobre la taula per ajudar als autònoms a sortir de la greu situació en què es troben és tornar a “rescatar” la primera prestació extraordinària per cessament d’activitat amb el mateix termini que la pròrroga que es pacti per als ERTO, explica Sandra Zapatero, de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a