(ACN) El govern de la Generalitat ha decidit confinar els veïns d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena —tots a la comarca de l’Anoia— a partir de la mitjanit d’aquest dijous, amb l’objectiu de contenir el focus de coronavirus que s’hi ha detectat. Des de les 21 h d’aquest dijous s’ha activat el confinament i es regula l’entrada i la sortida de persones de la zona, i a partir de les 12 de la nit els que es trobin a dins del perímetre ja no en podran sortir.

La mesura s’ha pres per intentar contenir el brot de coronavirus que hi ha a la zona, amb 58 casos confirmats segons l’últim balanç de Salut. A la resta de Catalunya se’n compten 261, 36 dels quals són professionals sanitaris. El dispositiu policial per controlar el confinament constarà de 29 punts en tot el perímetre afectat, i en un primer moment hi han participat més de 100 efectius. Un grup d’agents controlaran el perímetre, un altre farà assistència ciutadana i un tercer acompanyarà els vehicles i serveis que garanteixin l’atenció a la zona. A partir de les 0 h, les excepcions per sortir de la zona seran els vehicles d’emergències i altres de caràcter essencial, com per exemple els de neteja o els de subministraments bàsics d’alimentació.

Buch ha recomanat als veïns la “permanència en els domicilis” tantes hores com sigui possible mentre es mantingui la mesura. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, hi ha afegit que “poden estar a casa i sortir a comprar queviures, anar a la farmàcia o desplaçar-se a rebre atenció sanitària en cas que la necessitin”. Tots dos han ressaltat que la mesura tindrà sentit “si la gent limita la seva sortida al carrer i el contacte amb altres persones”. En cas que algun veí no respectés el confinament, s’enfrontarà a un delicte de desobediència, que té una vessant administrativa, amb una sanció, i una altra de penal si aquesta desobediència es fa als agents a l’autoritat que li estan donant una indicació.

La decisió del confinament s’ha inclòs en el conjunt de resolucions aprovades pel govern, per donar oficialitat a les mesures anunciades aquest dijous al migdia, entre les quals l’aturada de l’activitat acadèmica presencial a tots els centres d’ensenyament.