Aquest dijous la justícia recupera els serveis habituals després d’11 setmanes de decret d’alarma pel coronavirus en què només s’han fet serveis essencials com les guàrdies, els judicis amb pres o el Registre Civil. Això vol dir que la major part dels funcionaris tornen al seu lloc de treball —entre un 60 i un 70 % de la plantilla— i es reactivarà la tramitació de tots els assumptes i procediments.

Tot plegat, s’unirà als judicis i compareixences suspeses que caldrà tornar a planificar. Una tasca “molt complicada”, segons el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, perquè “la major part dels òrgans ja tenien assenyalat tot l’any 2020 i alguns, fins i tot, el 2021”. A tot Catalunya, se n’han suspès 75.000 i, a Barcelona, almenys 20.000 entre la jurisdicció civil, social, penal, d’instrucció i la contenciosa.

Judicis a les tardes i més recursos

Per fer-hi front, tant el president del TSJC com la magistrada degana de Barcelona, Mercè Caso, han insistit a demanar reforços materials i personals al Departament de Justícia. Caso ha insistit, sobretot, a implementar l’expedient digital a totes les jurisdiccions i que tots els funcionaris tinguin un ordinador portàtil per treballar des de casa com els jutges i lletrats de l’Administració de la Justícia.

Caso ha advertit que si no arriben reforços l’impacte serà “brutal”, sobretot a les jurisdiccions social, mercantil i civil. De fet, no s’ha atrevit a posar una data per poder eixugar aquest col·lapse en aquests tres àmbits judicials. En canvi, l’Audiència de Barcelona preveu recuperar la situació d’abans de la pandèmia el gener del 2021, ja que només han hagut de suspendre unes 300 judicis i els magistrats han pogut avançar moltes resolucions de forma telemàtica. A partir de demà dijous, tenen previst notificar-ne més de 4.000, entre penals i civils.

A més, tenint en compte les limitacions sanitàries i que caldrà esponjar les vistes per mantenir els espais nets, se celebraran judicis a les tardes i es prioritzaran els tràmits telemàtics. En aquest sentit, Caso ha anunciat que es mantindran les videoconferències per prendre declaració als detinguts des de comissaria i que estan estudiant implementar-ho en els judicis quan hagin de declarar com a testimonis policies. Pel que fa la celebració de judicis telemàtics, Barrientos no els veu clars perquè no ofereixen totes les garanties processals i no és partidari de fer treballar els jutges al mes d’agost.

Cita prèvia per accedir a la Ciutat de la Justícia

Per complir totes les mesures de seguretat, també s’han dissenyat uns nous protocols per accedir a la Ciutat de la Justícia. Tots els ciutadans que hi hagin d’acudir caldrà que tinguin cita prèvia o cita judicial, excepte si es dirigeixen als jutjats de guàrdia o si són professionals, com ara advocats, procuradors o periodistes, que no tindran límit d’accés. A més, els ciutadans hauran d’entrar per l’accés de la Gran Via. L’avinguda del Carrilet estarà reservada a l’entrada i sortida dels professionals.