(ACN) El magistrat Francisco Miralles, del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, ha rebutjat arxivar la causa de l’actuació policial de l’1-O, tal com havia demanat la fiscalia, i constata que no es va ajustar a la llei ni als protocols policials, segons una interlocutòria que ha avançat Eldiario.es i a la qual ha tingut accés l’ACN . “La manera com es va realitzar l’actuació no es va ajustar de cap manera al previst en la legislació vigent ni en els protocols existents al Cos Nacional de Policia ni als estàndards internacionals en la matèria”, apunta Miralles, que subratlla que els ciutadans van ser tractats amb “absoluta falta de consideració” per la seva “integritat física i dignitat”.

La fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment provisional de les actuacions i la incoació només de cinc procediments independents per delicte lleu, a més d’un procediment abreujat per lesions. També apuntava que calia continuar amb les diligències prèvies per esclarir què va passar amb Roger Español, a qui se li imputa un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat.

El jutge remarca que el procediment no versa sobre la “legitimitat” de l’actuació policial, que havia estat ordenada per l’autoritat judicial, “i per tant devia iniciar-se”, sinó que va sobre “la manera amb què es va produir en relació amb els ciutadans que es trobaven concentrats al lloc”.

“Múltiples imatges” de l’actuació dels agents

El magistrat justifica la seva decisió i recorda que “són múltiples les imatges de persones arrossegades pel terra de qualsevol manera, pel cabell o des de la mandíbula, o tirats escales avall, trepitjats per agents, ignorats un cop presentaven ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut”.

Després d’apuntar que hi ha 300 parts de lesions a la causa, també aprofita per indicar que les resolucions que vinculen el jutjat són les dictades per l’Audiència de Barcelona, “que ja s’ha pronunciat en repetides interlocutòries respecte a la necessitat de continuar la investigació iniciada”.

Els advocats dels ferits, celebren la decisió

Els advocats dels ferits durant el referèndum de l’1-O s’han mostrat satisfets amb la interlocutòria del jutge. Àlex Solà, considera que és un “text curt, però contundent” i que el magistrat “deixa claríssim” que es van produir diverses actuacions policials a Barcelona, en què hi va haver persones ferides i en què també es va atemptar contra la seva dignitat. En un principi la instrucció havia d’acabar aquesta tardor, però l’aturada pel coronavirus obligarà que s’endarrereixi. Tot fa pensar que a finals d’any el jutge ja la tindrà enllestida. Serà aleshores quan se sabrà si hi haurà judici o no i sobretot a qui es jutjarà. Solà creu que caldrà veure si es poden imputar més alts càrrecs policials, més enllà dels inspectors de les unitats d’intervenció que ja estan sent investigants.