Amb el decret d’estat d’alarma i el confinament pel coronavirus, l’activitat als jutjats s’ha aturat pràcticament del tot. Només han funcionat els serveis considerats essencials, entre els quals hi ha els jutjats de guàrdia, és a dir, els que prenen declaració als detinguts i han de decidir sobre la seva situació personal abans que passin les 72 hores des de l’arrest.

Ara bé, amb la pandèmia ha canviat el procediment: la policia no trasllada els detinguts als jutjats, de manera que ho fan des de comissaria per videoconferència gràcies a un nou sistema que s’ha implementat. Per això, els calabossos de la Ciutat de la Justícia estan totalment buits, una imatge inèdita que no s’ha vist mai des que es van inaugurar aquests jutjats el 2009.

Calabossos jutjats

“Aquest sistema té deficiències”

Dos mesos després del decret d’alarma, és moment de fer-ne balanç i preguntar-se si aquest sistema funciona. La magistrada del Jutjat d’Instrucció 20 de Barcelona, Eva Molto, hi veu “una sèrie de deficiències perquè se sent malament, hem d’alçar la veu i el detingut no té una visió de tota la sala”. En un matí, ha pres declaració a gairebé una desena de detinguts i amb alguns ha estat complicat entendre-s’hi.

Tots els detinguts porten mascareta durant la declaració perquè compareixen en una sala de la comissaria de les Corts on estan custodiats per dos agents. Per això no poden treure’s en cap moment la màscara i això complica també la interlocució. “Amb la mascareta no podem comprovar ben bé quins són els seus gestos”, explica la magistrada Molto, que reconeix que l’expressió i la manera com el detingut es dirigeix a tots els operadors jurídics ara “queda mig camuflada” i els complica la feina.

Per això, Molto demana millores si aquest sistema s’acaba implementant. Per exemple, polir l’audició i guanyar amplitud amb les càmeres perquè tant el detingut com els operadors jurídics es vegin bé. Ara bé, la magistrada té dubtes sobre si aquest sistema és eficient i garantista en casos de delictes greus, en què la possible pena de presó supera els dos anys.