La plataforma Bressol Indignades ha recollit més de 3.000 adhesions al manifest en què demana que no es reobrin les Escoles Bressol Municipals el proper 8 de juny, quan comença la fase 2. Considera que el pla de reobertura que ha dissenyat el consistori no es pot aplicar perquè es vulnera el dret als infants a ser tractat dignament. Aquesta plataforma, que agrupa educadores i educadors d’escoles bressol, ha lliurat el manifest a l’Ajuntament, tot i que, de moment, asseguren que no han rebut resposta.

Segons Bressol Indignades, a les escoles bressol resulta impossible respectar la distància social. Consideren que els infants en aquesta etapa necessiten el vincle emocional amb les educadores, sobretot després d’estar dos mesos amb les seves famílies. “Rebutjar aquest contacte significa vulnerar el seu dret a una educació digna, i això les educadores no ho farem”, assegura l’Ariadna Soto, membre de Bressol Indignades. A més, recorden que renunciar a aquesta distància social també comporta vulnerar el dret de l’educador a estar protegit.

“Les escoles bressol no són pàrquings”

La plataforma també critica que la reobertura prioritzi l’atenció a les famílies que treballen presencialment, en detriment de les més vulnerables. “L’escola no és un pàrquing per deixar els nens per anar a treballar”, lamenta Soto, mentre defensa les bressol com un “espai de desenvolupament integral dels infants”.

Les crítiques de les educadors no són les úniques, també sindicats com la CGT s’oposen a aquesta reobertura i qualifiquen d'”irresponsabilitat” la decisió de l’Ajuntament. Ingrid Chavarria, de la CGT, també creu que no es pot tractar les bressols com a un “pàrquing” de criatures i critica que el pla s’hagi fet d’esquenes als treballadors. Denuncien, a més, que s’obligui a les famílies a signar un document de responsabilitat a l’hora de portar els nens al centre que exonera el consistori en cas de contagi. Tant la CGT com Bressol Indignades reclamen a l’Ajuntament de Barcelona que se sumi a la decisió d’altres municipis, com Mollet del Vallès o Cerdanyola, que han decidit no obrir de moment les escoles bressol mentre el Departament d’Educació mantingui aquests criteris “per la seguretat dels infants, les famílies i els docents”. Des de la CGT van més enllà i amenacen amb presentar una denúncia a Inspecció del Treball si no es prenen mesures.

Pla de reobertura a partir del 8 de juny

Des de l’Ajuntament de Barcelona han assegurat a betevé que continuen treballant en el pla de reobertura seguint els criteris que marca la Generalitat. A hores d’ara, de fet, encara no han anunciat que els centres reobrin el proper dilluns dia 8 de juny.

Des de l’Ajuntament s’han enviat als centres municipals les instruccions de reobertura de les escoles bressol en fase 2 de l’estat d’alarma. Segons el document, al que ha tingut accés betevé, aquest pla preveu la reobertura de centres progressivament a partir del 8 de juny i fins al 15 de juliol de 9 a 15 h (i servei d’acollida de 8 a 9 h). Les escoles oferiran servei de menjador i no s’atendrà als infants de 0-1 anys, com ja va anunciar la conselleria d’Educació. El pla inclou que els infants disposin d’un espai d’uns 4 m2  i una ràtio de fins a 5 infants en fase 2. Segons el document, es prioritzarà l’atenció als infants els pares dels quals hagin de treballar presencialment. Si la demanda d’infants supera l’oferta de places es farà un sorteig.