presos procés

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha confirmat el tercer grau penitenciari per als nou presos independentistes, és a dir, per a l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Raül Romeva, Dolors Bassa, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, de les entitats sobiranistes.

D’aquesta manera, el servei de classificació ha ratificat la proposta que els van fer, per unanimitat, les Juntes de Tractament de cada centre penitenciari on compleixen la sentència del procés.Segons el departament de Justícia, el Servei de Classificació ha pres la decisió tenint en compte que tots els interns disposen d’una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació i un pronòstic de baix risc de reincidència.

Amb el tercer grau penitenciari, només hauran d’anar a la presó a dormir entre setmana, de manera que el cap de setmana el podran passar a casa seva. La decisió és executòria, de manera que aviat entrarà en vigor. Ara falta que les juntes de tractament posin data per aplicar aquest grau, estableixin uns horaris per començar a sortir i si cal facin canvis en les tasques laborals que fan cadascun fora de les presons d’acord amb l’article 100.2 del reglament penitenciari.

Un cop s’executi, la fiscalia pot presentar recurs al Jutjat de Vigilància Penitenciària i en cas que el revoqui, l’última instància que haurà de decidir sobre el tercer grau serà el Tribunal Suprem.