Dos detinguts en una operació policial dels Mossos d’Esquadra contra el terrorisme gihadista a Barcelona. El dispositiu ha començat a les sis del matí d’aquest dimarts i s’ha centrat en el barri de la Barceloneta, a Ciutat Vella. La policia creu que els arrestats formen part d’una cèl·lula que pretenia atemptar a la ciutat amb explosius i que ja donen per desarticulada.

Segons fonts policials, però, la investigació apunta que els dos detinguts, dos homes de 41 i 42 anys, no estaven planificant cap atemptat actualment. Se’ls atribueixen presumptes delictes de pertinença i col·laboració activa amb organització terrorista, actes preparatoris d’activitat terrorista, capacitació i autoadoctrinament. En concret, la investigació indica que eren els presumptes responsables d’identificar i controlar els objectius.

Els suposats atemptats s’atribueixen al conjunt de la cèl·lula, contra la qual ja es va fer una operació al gener del 2019, quan els Mossos van arrestar una vintena de persones en barris com Santa Caterina, el Clot i la Prosperitat. Segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, entre els arrestats al gener hi havia individus que es trobaven en un estat avançat de radicalització. Dels 19 detinguts d’aquell moment, quatre encara continuen en presó preventiva.

Un centenar de mossos als dos escorcolls

Amb la intervenció policial d’aquest dimarts, dirigida pel Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, es dona per neutralitzada la cèl·lula i es tanca una investigació que va arrencar el 2017. Un centenar de mossos s’han mobilitzat per fer dos escorcolls, un al carrer del Baluard i l’altre al carrer de la Maquinista.

Segons han informat els Mossos d’Esquadra, la investigació ha permès concretar els llocs on tenien previst actuar. A més, la policia creu que el grup ja havia començat a elaborar artefactes explosius i que havia obtingut armes de guerra per materialitzar l’atemptat. Tot i això, remarquen que aquesta preparació es va neutralitzar en la primera fase del dispositiu duta a terme al gener.