edifici Hermitage nova bocana Port

La justícia ha donat la raó a l’Ajuntament de Barcelona en el rebuig al projecte del museu Hermitage al Port de Barcelona. Segons ha avançat el diari ‘Nació Digital’ i ha confirmat betevé, el Jutjat Contenciós Administratiu número 4 ha desestimat el recurs dels promotors de l’Hermitage contra la decisió del consistori anterior, liderat per l’excaldessa Ada Colau, que va anul·lar la concessió del Port que havia de fer possible el projecte. La sentència, però, arriba quan els promotors ja havien donat per descartada aquesta ubicació.

La magistrada descarta que fos una decisió “arbitrària” com al·legava l’Hermitage i també la inclou dins l’obligació de l’administració de preservar “l’interès general” . “Els interessos econòmics particulars no poden prevaldre sobre l’interès del benestar de tothom”, diu el text. També nega que el consistori actués amb “desviació de poder o arbitrarietat irracional” perquè el rebuig al projecte es basa en informes tècnics municipals.

La resolució arriba després que el mes de maig del 2022 també es rebutgessin les mesures cautelars que havien demanat els promotors de l’Hermitage per poder avançar amb la iniciativa, mentre la justícia no prengués la decisió definitiva.

La sentència no és ferma, i els promotors de l’Hermitage tenen ara un termini de quinze dies per presentar un recurs d’apel·lació. Els responsables del museu també reclamaven judicialment a l’Ajuntament de Barcelona 141 milions d’euros pels danys i perjudicis per no poder construir el museu.

“El temps ens ha donat la raó”

L’aleshores tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha fet una piulada a X (antic Twitter) en què ha defensat: “De vegades cal plantar-se”. Ha recordat que els comuns van defensar que l’Hermitage no era bo per a la ciutat “mentre que el PSC pressionava per fer-lo” i que “el temps ens ha donat la raó”.

També l’excaldessa Ada Colau s’hi ha referit i ha assegurat que com en moltes altres que han passat, la justícia ens ha donat la raó: “També ens volien aturar la superilla judicialment i no se’n van ensortir”. En una entrevista a la Ser Catalunya, la líder dels comuns ha subratllat que el projecte de l’Hermitage era “una franquícia especulativa” que volia fer una operació especulativa al port. També ha lamentat que el PSC “quan governava amb nosaltres” “es va deixar pressionar pels especuladors”.

La judicialització del museu Hermitage

El projecte del museu Hermitatge ha acabat als tribunals, després que tant els promotors del projecte com el mateix Ajuntament presentessin recursos a la justícia. El consistori sempre ha defensat que el pla especial de la nova bocana, on s’havia d’ubicar el museu, estableix que l’Ajuntament té l’última paraula sobre els usos de la parcel·la. En aquest solar s’hi podia ubicar un projecte cultural, però el consistori defensava que per fer-ho calia el vistiplau municipal en forma de conveni.