Els pacients ja es visiten al nou edifici de l’Hospital del Mar, amb més de 20.000 m² de superfície. S’ha aixecat en un temps rècord, menys de dos anys, comptant l’enderroc previ. Tot i que encara no està del tot enllestit ja s’ha posat en marxa l’ampliació del Servei d’Urgències i la nova àrea maternoinfantil. Aviat s’obriran també les plantes d’hospitalització, amb un total de 75 llits.

Amb aquest edifici en surten especialment beneficiades les urgències de l’Hospital del Mar, que doblen la superfície, fins als 5.200 m². A més, àrees que fins ara estaven disperses per l’hospital com Pediatria, Psiquiatria o les especialitats quirúrgiques queden agrupades al nou edifici, que connecta amb l’edifici d’urgències generals, construït el 2017.

Segons els responsables de l’hospital, l’edifici suposa, sobretot, una millora en la qualitat de les instal·lacions. A urgències de Pediatria, per exemple, es passa de 10 a 20 punts d’atenció, tots monitorats. I a l’àrea quirúrgica s’han acabat les imatges de pacients als passadissos gràcies a quarantena punts d’atenció nous, inclosos boxs d’aïllament.

Una de les habitacions d’hospitalització del nou edifici de l’Hospital del Mar

Pacients de l’hospital han participat en el disseny de les habitacions d’hospitalització. Se’ls va demanar l’opinió de com serien i van demanar que no tinguessin tele (per evitar molèsties si es comparteix l’habitació) i que els armaris es puguin tancar amb una clau digital. En lloc de televisió disposen d’una tauleta electrònica a peu de llit que també servirà als professionals com a eina de treball. Les noves habitacions també amaguen sorpreses als lavabos: obres de l’artista Perico Pastor.

Obres de Perico Pastor decoren els lavabos de les habitacions

Torns de 24 hores, els set dies de la setmana

El nou edifici de l’Hospital del Mar, que ha costat 70 milions d’euros, ha estat possible en bona part gràcies als fons europeus Next Generation. La condició per rebre’ls era, però, que l’activitat comencés aquest any. Per això les obres, que es van iniciar el juliol del 2022, s’han hagut de fer en torns de 24 hores, els set dies de la setmana. S’han hagut de superar, a més, problemàtiques no previstes, com extreure grans roques del subsol quan es feien els fonaments. També va ser necessari bombar més d’un milió de metres cúbics d’aigua per poder assentar l’edifici per sota el nivell freàtic.

Es preveu que el nou edifici estigui plenament operatiu a finals d’any

Què queda per fer?

Tot i la reobertura parcial, els treballs a l’edifici continuen i abans no acabi l’any s’obriran quatre quiròfans d’última generació, una farmàcia robotitzada i una nova àrea de preingrés, que permetrà als familiars acompanyar els pacients fins a la porta del quiròfan. S’hi farà, a més, una terrassa, un jardí i un heliport. Posteriorment, s’iniciarà la construcció d’un segon edifici bessó al que s’està acabant d’aixecar. Es preveu que estigui finalitzat l’any 2030.