dia mona 2024

Et preguntes quan és el dia de la Mona 2024 a Catalunya? El Dilluns de Pasqua és un dels dies més dolços del calendari del 2024. És el dia que es menja la mona i, segons marca la tradició, el padrí ha de regalar aquest pastís al fillol. Segons explica l’antropòleg Josep Fornés, aquest ritual té segles d’història i des dels seus orígens era una forma de “renovar anualment el compromís del padrí amb el fillol”.

Vols saber quin dia és la Mona 2024 a Catalunya i quan es menja? T’ho detallem a continuació!

Quin dia és la Mona 2024?

El dia de la mona coincideix amb el Dilluns de Pasqua i el final de la Setmana Santa 2024. Per tant, calendari en mà, enguany la mona es menjarà dilluns 1 d’abril.

Aquest dia, els aparadors de les pastisseries catalanes s’ompliran de pastissos i creacions de xocolata amb els personatges reals i de ficció més d’actualitat.

Per què mengem la mona?

La mona és una tradició molt arrelada a Catalunya. Algunes referències mostren que aquest ritual ja es practicava al segle XIV al principat de Catalunya, Múrcia i el País Valencià.

L’origen de la paraula “mona” no és clar; podria procedir del l’àrab, el llatí o el grec; però en qualsevol cas es refereix a un “regal” o “ofrena” del padrí cap al fillol.