El serial per la implantació del museu de l’Hermitage a la nova bocana del port de Barcelona ha obert la via judicial amb una guerra de recursos. Els promotors i el Port n’han presentat un cadascun contra l’Ajuntament per renunciar al conveni per tirar endavant l’Hermitage. Alhora, el consistori ha presentat un altre recurs contra la concessió que el Port va aprovar als promotors del museu. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que l’Ajuntament ho fa per “defensar l’interès public” i perquè “volem arribar a un acord”.

Després del Consell d’Administració del Port, que s’ha reunit aquest dimecres, Janet Sanz ha revelat que els promotors de l’Hermitage han renegat de l’aliança amb el Liceu. Segons ha explicat, han demanat a l’Autoritat Portuària que retirés de la concessió aprovada al maig la condició de presentar un acord amb el Liceu en dos mesos. El president del Port, Damià Calvet, ha explicat que s’ha acceptat la petició, però que la concessió continua condicionada al que marca el Pla especial amb l’Ajuntament.

Demostra que no hi havia treballs previs [amb el Liceu] i que era l’últim recurs de l’Hermitage per aconseguir que Barcelona acceptés que era un projecte cultural”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Malgrat el recel de l’Hermitage amb el Liceu, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme ha obert la porta a trobar un espai per al Gran Teatre en l’àmbit portuari “sense necessitat de blanquejar l’Hermitage”.

Bona sintonia amb Damià Calvet

Tot i aquesta guerra de recursos, Janet Sanz ha destacat el “canvi de relat” del nou president del Port, Damià Calvet, disposat a refer la situació. La tinenta d’alcalde ha explicat que Calvet vol treballar amb la ciutat per arribar a un acord sobre la parcel·la de la nova bocana i altres espais del port. Sanz ha recordat que amb Calvet té “bona sintonia i precedents d’acords”, com ara la connexió del tramvia per la Diagonal, i li ha agraït la “capacitat d’empatia”.

Calvet: “Tots els recursos es poden retirar”

En una roda de premsa posterior al Consell d’Administració, Damià Calvet ha allargat la mà al diàleg amb el consistori per reconduir la situació. “Tots els recursos es poden retirar, hi ha la voluntat de treball conjunt”, ha assegurat el president del Port, que ha defensat trobar usos culturals a la parcel·la de la nova bocana. “Estirarem al màxim les possibilitats que tenim sobre la taula i en volem estudiar de noves”, ha dit Calvet, que ha evitat donar per mort el projecte de l’Hermitage.