Centenars de treballadors de presons, convocats pels sindicats, es manifesten aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els funcionaris han fet cinc minuts de silenci a les 12 h en record de la cuinera morta la setmana passada a mans d’un reclús a la presó de Mas d’Enric. A la protesta hi ha assistit la família de la dona assassinada, que, amb un ram de flors, ha demanat que es faci justícia amb la destitució de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i de Amand Calderó, secretari de Mesures Penals.

Els manifestants han dut xiulets i han cridat consignes com “Tots som Núria” i “Ubasart, marxa ja”. Els treballadors es queixen de falta de personal i reclamen més mesures de protecció davant de les agressions.

Aquest dimecres al migdia sindicats i la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, s’han reunit al Palau de la Generalitat. Després de la trobada, els representants dels treballadors han decidit mantenir les protestes perquè no hi ha hagut cap gest perquè dimiteixin Ubasart i Calderó.

Els sindicats han tornat a plantar el govern aquest dimarts i reiteren l’exigència de les dimissions de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, per seguir negociant. Els sindicats de presons insisteixen que els responsables actuals del Departament de Justícia “han deixat de ser interlocutors vàlids” per desbloquejar el conflicte i critiquen que ni la consellera ni el responsable de les presons “no assumeixin cap mena de responsabilitat”.

Cinc dies de protestes

Les protestes van començar divendres com a rebuig a la mort, dimecres passat, d’una cuinera a mans d’un intern a la presó de Mas d’Enric, al Catllar. La protesta es va repetir dissabte a Quatre Camins, Joves i Wad-Ras. Aquest dilluns les protestes van ser generalitzades a totes les presons catalanes.