El Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de Barcelona manté aturat, per ara, el projecte de l’Hermitage. Després que l’Ajuntament hi donés carpetada al maig de l’any passat, quan va rebutjar el conveni que l’havia de fer possible en una comissió de govern, els promotors del museu va portar el consistori als tribunals. Volien impugnar el “no” del consistori i, a més, conscients que la sentència es faria esperar, van demanar que se’ls deixés avançar en el projecte, mentre el jutge no prengués la decisió definitiva, una mesura cautelar que la justícia ha rebutjat.

La jutgessa recorda que a l’hora d’aprovar les mesures cautelars es té en compte l’interès general o de tercers i, per tant, que “la mesura cautelar podrà denegar-se quan se’n pugui derivar un perturbació greu dels interessos generals o de tercers”. La magistrada recorda a l’Hermitage que ara té 15 dies per presentar, si vol, un recurs d’apel·lació.

Janet Sanz: “El jutge ens ha donat de nou la raó”

L’Ajuntament celebra la decisió de la justícia i continua defensant que l’Hermitatge “no és el que necessita Barcelona”. “El jutge ens ha donat de nou la raó”, assegura la tinent d’alcalde Janet Sanz, que considera que “no té sentit tirar endavant la proposta de conveni amb l’Hermitage”. En aquest sentit, recorda que tots els informes externs van concloure que “no era un projecte bo per a la ciutat”. Per tot plegat, Sanz creu que cal deixar de banda projectes com aquest “que ni la gent vol ni la ciutat necessita” i apostar per propostes culturals “de qualitat”, com el projecte Liceu Mar a l’antic cinema Imax, al Port Vell.

El conflicte, traslladat als tribunals

El recurs contenciós administratiu dels promotors de l’Hermitage no és l’únic que s’ha presentat. També l’Ajuntament ha presentat un altre recurs contra la concessió aprovada pel Port de Barcelona. El consistori defensa que el pla especial de la nova bocana estableix que l’Ajuntament té la última paraula sobre els usos de la parcel·la on s’ha projectat l’Hermitage. En aquest solar s’hi pot desenvolupar un projecte cultural, però el consistori defensa que hi ha de donar el vistiplau amb un conveni.

El govern municipal, però, no va votar en bloc a l’hora de rebutjar el conveni entre l ‘Ajuntament i el Port. Els socialistes es van abstenir i van demanar no precipitar-se en la presa de decisions sobre aquest projecte.