Missa catedral de Barcelona

El Departament de Justícia, mitjançant l’àmbit d’Afers Religiosos, demanarà al Procicat actualitzar les restriccions que fa setmanes que estan en vigor a Catalunya i proposarà que en espais de gran capacitat com les esglésies no s’hi puguin reunir més d’un centenar de persones. La intenció és evitar imatges com la de dissabte a la basílica de la Sagrada Família, on gairebé 600 persones van assistir a una cerimònia de beatificació, entre les quals hi havia alts càrrecs de l’Ajuntament i de la Generalitat.

La missa coincideix amb un moment en què les mesures contra el coronavirus obliguen a tenir els sectors de la restauració, l’estètica i la cultura tancats i en què les reunions poden ser de màxim sis persones. Per això, la polèmica no va trigar a arribar quan les imatges de la cerimònia al temple de Gaudí es van fer virals a les xarxes socials. També representants polítics del consistori i del govern català van criticar l’acte, tot i que hi havia alts càrrecs a la missa.

El vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, s’ha mostrat molest pels fets però ha aclarit que el decret d’estat d’alarma no permet prohibir els actes de llibertat de culte i que, per tant, la missa respectava les mesures actuals aprovades pel Procicat perquè es va restringir l’aforament al 30 %, com s’estableix a la normativa.

Ara caldrà esperar per veure si prospera la mesura proposada pel Departament de Justícia d’impedir concentracions de més de 100 persones en un espai gran. En un missatge a través de Twitter, el departament ha assegurat que han traslladat el seu malestar a l’Església Arxidiocesana de Barcelona i han qualificat de “desproporcionada i inoportuna” la concentració de gent que es va veure a la Sagrada Família.