argimon

(ACN) El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha defensat que “hi ha recorregut” per avaluar nous usos dels tests ràpids d’antígens per detectar els diagnòstics de coronavirus. En un article a ‘La Vanguardia’, afirma que cal ser “prudents i esperar” però defensa la fiabilitat d’aquestes proves i posa com a exemple que es podrien emprar en zones o territoris on se sospiti una prevalença molt alta de la covid. Creu que l’ús d’aquesta tipologia de tests creixerà i que ” això permetria anar recuperant aspectes de la vida quotidiana que s’han vist notablement afectats durant la pandèmia”. Argimon, considera que l’ús dels test d’antígens per detectar la covid principalment en els primers cinc dies d’evolució està ajudant molt en la descongestió dels dispositius assistencials i la capacitat de diagnòstic i resolució.

En aquest sentit, fa referència a l’estudi de l’equip de l’investigador Oriol Mitjà, que demostra “de forma convincent” que els tests d’antígens ràpids tenen una alta efectivitat en una amplia varietat de supòsits. Apunta, però, que podria pensar-se que per a l’ús massiu d’aquestes proves “faltaria augmentar lleugerament la seva sensibilitat i l’especificitat”, tot i que ja són “notablement altes” amb un 91,7 % i un 98,9 %, respectivament. A més, permeten detectar les persones amb més càrrega viral i capacitat de contagi. I no només això, afirma que ja hi ha indicadors que apunten a poder reduir el temps d’espera per conèixer els resultats, ara per ara la recomanació és esperar 15 minuts. Això “n’augmenta la utilitat i en disminueix també la complexitat d’ús”, ha assegurat Argimon. Per tot això, manifesta que els tests d’antígens “poden ser una eficaç eina de gestió i control de la pandèmia”.

Oriol Mitjà ha respost Argimon a través de Twitter. En una piulada ha reconegut “la felicitat” que senten els científics quan “el coneixement adquirit a les investigacions es transforma en accions i es posa en pràctica”. En una segona piulada l’investigador ha demanat al secretari de Salut Pública a que “la burocràcia no freni la posada en marxa”.

A favor de les automostres als instituts

El secretari de Salut Pública també ha defensat les automostres als instituts per “alleugerir” la càrrega dels professionals. Argimon assegura que les proves que s’han fet a instituts i residències de les automostres han donat “bons resultats” i ha insistit que, amb aquesta acció, es facilita l’extracció i s’alleugereix la càrrega dels professionals en el procés.