Les escoles de dansa s’havien preparat i adaptat a la “nova normalitat” amb la reducció d’alumnes per grup, gel hidroalcohòlic, aparells de ventilació i una desinfecció i neteja a fons entre classe i classe. Les noves mesures aprovades pel govern de la Generalitat la setmana passada les obliguen a tancar de nou. Els centres defensen que són un servei essencial i que han demostrat que també són segures.

El Joel té 10 anys i en fa set que fa dansa a l’escola de dansa Retahila. Aquest dissabte a la tarda, ben puntual, s’ha connectat a la classe virtual de dansa espanyola. “No és el mateix, no tinc espai al menjador de casa ni el contacte amb els companys i professors. L’escola és com la meva segona casa”, li diu a la seva professora de ball entre llàgrimes.

Escola de dansa Retahila

Només estudis oficials

El decret de la Generalitat permet la pràctica de la dansa però només per als estudis oficials. “La majoria dels ballarins professionals passen per escoles com la nostra els seus primers anys”, explica l’Olga Ponce, propietària de l’escola de dansa Retahila. Si aquests nois i noies no poden fer classes presencials, creu que “hi haurà una mancança de formació“. La virtualitat de les classes, a més, no permet corregir els errors posturals, i temen, que els estudiants puguin fer-se lesions irreversibles.

Demanen la reobertura

Les escoles de dansa defensen que són un servei essencial i volen que se’ls reconegui l’activitat docent. Per això, aquest dilluns es concentraran a les 10 h a la plaça de Sant Jaume. Centenars de centres s’han adherit al manifest de reobertura d’aquesta activitat i, en reclamen també una compensació econòmica al tancament i un pla d’ajudes directes.

El sector afirma que han perdut més dels 50 % d’alumnes durant aquests mesos i tenen por “que aquestes persones no tornin mai més a fer dansa”.