La Junta Electoral de Zona de Barcelona encara té 3.000 al·legacions pendents de resoldre sobre ciutadans que han justificat que no poden ser membres d’una mesa electoral. En total, fins a aquest dilluns, ha rebut 9.500 reclamacions a la zona electoral de Barcelona. El president de l’organisme, el magistrat Santiago García, ha explicat a betevé que treballaran durant tota la setmana a contrarellotge per intentar resoldre-les totes abans de diumenge.

Divendres passat, la Junta Electoral de Barcelona tenia 8.000 excuses sobre la taula de persones citades per formar part d’una mesa electoral, i aquest organisme ja va admetre que podrien no arribar a resoldre-les totes per al dia dels comicis. Des de la setmana passada, dos metges forenses assessoren els jutges que han de respondre-hi per agilitzar el procés.

La gran majoria de meses es constituiran amb normalitat.

Santiago García, president de la Junta Electoral de Zona de Barcelona

Sobre la constitució de les meses electorals, García coincideix amb el govern que ara mateix està coberta en la gran majoria dels casos. De fet, el govern ha fet públic aquest dilluns que el 99 % de les meses es podran formar sense problemes. El magistrat ha assegurat que “la majoria es podran constituir amb normalitat” perquè només calen tres persones per fer-ho i se’n convoquen nou.

La Junta veu improbable suspendre la nit electoral

La llei preveu que si a les 10 del matí de diumenge alguna mesa no està conformada, es voti dos dies després. Per no afectar el sentit del vot, el govern ha obert la possibilitat de suspendre el recompte la nit electoral. Però segons Santiago García “no arribarà aquest escenari”. En el supòsit que no es formés un “nombre significatiu” de meses, la Junta Electoral de Zona es reuniria i analitzaria el nombre de vots afectat per decidir si s’ha de posposar fins dimecres la publicació dels resultats electorals.

En un escenari encara amb interrogants, els suplents tindran un paper clau aquest diumenge i estaran més presents que mai a les meses. Per això, Salut ha anunciat que també farà tests d’antígens als segons suplents. Les notificacions per fer-se la prova s’enviaran a partir d’aquest dilluns per SMS.