Interrogatori gairebé llampec a l’Audiència de Barcelona. Aquest matí ha començat el judici contra 12 joves acusats de desordres públics, desobediència i resistència greu a l’autoritat per haver bloquejat les portes del TSJC el febrer del 2018. Tots s’han negat a respondre a la fiscalia i només han contestat al seu advocat. Així, l’interrogatori ha estat molt ràpid. De fet, en 12 minuts han acabat —un minut per a cadascun, aproximadament. A la vista, havien de declarar 13 persones, però una no ha comparegut i té emesa una ordre de crida i cerca per localitzar-la.

Els advocats dels acusats tan sols els han preguntat si eren a l’escalinata de la seu judicial i per què. Tots han coincidit a defensar el “dret de manifestació i protesta” i han negat que la intenció fos bloquejar el TSJC. Un d’ells ha explicat que l’acció era “simbòlica i no violenta” i ha remarcat que les dues portes laterals de la seu judicial estaven obertes perquè la gent passés. “Es podia passar. No teníem la intenció d’allargar-ho, tampoc”, ha dit.

La fiscalia els acusa d’haver bloquejat les portes amb “cadenes de ferro o de motocicleta”. Sobre això, un dels acusats ha reconegut que tenien una cadena, però ha assegurat que “no la portàvem fixada al nostre cos. Quan ens van aixecar, la cadena va caure per si sola”, ha relatat, i ha negat que la policia l’hagués hagut de tallar per desallotjar-los.

Dels 12 acusats que han declarat, dos ho han fet per suposadament haver donat puntades de peu i cops de puny als Mossos quan els van detenir. En el seu cas, tots dos han negat els fets. “No vaig donar cap puntada de peu. En intentar-me treure al carrer, em van fer mal i em vaig moure”, ha explicat, i el seu advocat li ha tornat a preguntar: “Es va resistir, vostè?”, i ell ha respost: “No”.

Bloqueig a la porta del TSJC

Els fets es remunten el 23 de febrer del 2018. Els 13 acusats es van encadenar a primera hora del matí a les portes del TSJC en el marc d’una acció sorpresa dels Comitès de Defensa de la República (CDR) per bloquejar les portes de la institució. Segons el relat de la fiscalia, van tancar les portes del Palau de Justícia, les van bloquejar i es van asseure al davant, encadenant-se entre ells i també a les columnes exteriors de l’edifici.

El ministeri públic demana per a 11 dels 13 acusats dos anys i mig de presó per desordres públics i per a la resta, un any de presó per un delicte de desobediència i de resistència greu a l’autoritat per, suposadament, haver donat puntades de peu i cops de puny als agents. La defensa dels acusats en demana l’absolució i que s’arxivi la causa.

Concentració a les portes de l’Audiència

Abans del judici, diverses persones han donat suport als acusats amb una concentració a les portes del Palau de Justícia, al passeig de Lluís Companys. Han fet crits demanant-ne l’absolució. Duien una pancarta amb el mateix lema. L’advocat d’Alerta Solidària Eduardo Cáliz ha denunciat que la fiscalia sol·licita unes “penes desproporcionades” amb l’objectiu d'”atemorir la disidència política”.

Cáliz ha defensat que en el judici volen demostrar que els acusats van fer un “exercici pacífic del dret de manifestació” i que “no hi va haver cap mena d’enfrontament amb la policia ni perill per a les persones”, com sosté la fiscalia, a qui acusa de voler “retallar” el dret de manifestació i protesta dels ciutadans.