La Lourdes López, venedora de cupons de l’ONCE a la Barceloneta des de fa 44 anys, s’ha jubilat. Els veïns i clients l’han sorprès guarnint-li el punt de venda amb globus i fotos, i també amb l’entrega d’un ram de flors mentre tots corejaven els conductors que en aquell moment passaven per allà amb “pita, pita, pita, la Lourdes es jubila”. I és que la Lourdes no només és coneguda per la seva activitat professional, sinó pel seu vessant més compromès.

Venedora de cupons i líder veïnal

La Lourdes López és molt popular a la Barceloneta. Ha venut cupons durant més de quatre dècades i també ha liderat, juntament amb altres veïnes, bona part de les lluites veïnals al barri. Quan ha arribat al seu punt de venda, a la vorera costat mar davant del Mercat de la Barceloneta, s’ha emocionat. “M’he trobat fotos amb moments viscuts aquí a la parada. No m’ho esperava, tot i que sabia que seria un dia molt emotiu.”

Les mostres d’estima s’han succeït durant tot el dia. “Per a mi, avui és un inici i un final. És la fi d’una trajectòria professional a la meva Barceloneta i l’inici d’una etapa nova“, explicava entre llàgrimes la Lourdes. Quan els clients i veïns li han preguntat què pensava fer amb tant de temps lliure, els ha respost: “A partir d’ara seré molt més batalladora, però hauré de buscar-me un lloc on atendre els veïns que venien a explicar-me els problemes aquí.”

A partir d’ara seré més batalladora, però hauré de buscar-me un lloc on atendre els veïns”
Lourdes López, venedora de l’ONCE

Reconeixement i estima veïnal

Molts dels veïns que s’han acostat avui al punt de venda de la Lourdes li preguntaven per què es jubilava. No entenien com seria mirar la cantonada on s’hi està i no veure-la. En Carles Samsó explica que “tothom la coneix, és coneguda perquè ha fet moltes coses per al barri”. Per a la Toñi Pirel, “la Lourdes és l’ànima de la Barceloneta. La trobarem molt a faltar”.

La Lourdes és l’ànima de la Barceloneta”
Toñi Pirel, veïna

L’Agustina Pérez, propietària de la floristeria que hi ha just a tocar del punt de venda de la Lourdes, ha dit que “avui és un dia trist. Sempre hem estat molt unides. Per a mi, la Lourdes és família. Sempre està pendent del barri i de les seves necessitats”.

La Lourdes abandona aquest espai que ha estat el seu lloc de treball les darreres quatre dècades. Adverteix, però, que la jubilació és només laboral, no de la seva vessant reivindicativa.