Asseguts de quatre en quatre, els alumnes d’ESO de l’Institut Angeleta Ferrer treballen dissenyant uns logos en 3D, un projecte transversal que entrellaça matèries i que il·lustra la metodologia innovadora d’aquest centre de secundària. L’institut s’inaugura finalment al carrer de la Marina (el Fort Pienc), després de dècades d’endarreriments. És un projecte molt esperat que ha comportat una inversió de 7,7 milions per part del Departament d’Educació.

Dècades de retards i manca de finançament

L’institut arrossega una llarga història fins a arribar a la ubicació definitiva. L’Ajuntament de Barcelona va cedir l’any 1999 el solar on fer l’edifici, però la falta de finançament ha retardat durant dècades la construcció. El 2019 van iniciar-se les obre i el curs passat els alumnes van fer ja classes en mòduls a l’Escola Industrial, ubicada força lluny de la ubicació prevista, fet que obligava els alumnes a desplaçar-se.

Finalment, aquest setembre han pogut estrenar l’edifici, de sis plantes i amb plaques fotovoltaiques per a la reducció de la despesa energètica. La creació d’un institut de secundària en aquest punt de l’Eixample era una demanda històrica per part de la comunitat educativa. De fet, en l’acte d’inauguració, el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray ha destacat que en els últims anys s’han estrenat a l’Eixample 12 centres educatius públics.

Objectiu: incentivar vocacions científiques femenines

L’alcaldessa, Ada Colau, també ha recordat el retard en l’estrena dels centres i ha demanat “a totes les administracions, construir els centres educatius públics que necessiten els barris de Barcelona”. Colau també s’ha referit a l’elecció del nom Institut Angeleta Ferrer com a part de “l’esforç per feminitzar el nomenclàtor” i recuperar la memòria històrica. En la mateixa línia, Gonzàlez-Cambray ha destacat la trajectòria pedagògica d’Angeleta Ferrer per inspirar “noves vocacions científiques, sobretot entre les noies”, ha dit.

L’Angeleta Ferrer, un centre referent

L’Institut Angeleta Ferrer és un centre STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques), on la recerca científica es vincula a les àrees més humanístiques. El centre vol ser també un referent dins la formació per als docents, que podran fer-hi estades en residència, com cursos. El centre té capacitat per a 500 alumnes d’ESO i batxillerat. Actualment hi ha matriculats 142 alumnes.