El sistema informàtic dels centres que formen part del Consorci Sanitari Integral ha quedat malmès després d’un ciberatac o atac informàtic que s’ha produït aquest divendres a la matinada. Segons han confirmat fonts del Consorci a betevé, experts de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya estan treballant des de primera hora del matí per intentar resoldre la incidència. Segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la incidència sembla “greu”.

Salut afirma que “s’han activat els plans de contingència per continuar donant assistència” i en un comunicat ha volgut agrair l’esforç del personal sanitari i dels centres afectats.

En total són 13 centres afectats, entre els quals hi ha l’Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí, i l’Hospital Dos de Maig, de Barcelona. A la ciutat també afecta el CAP de la Sagrada Família. La resta de centres sanitaris, es troben repartits a l’Hospitalet i a Sant Joan Despí. La Unitat Central de Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra està investigant els fets.

“És com si els ordinadors no existissin”

Des del Consorci asseguren que no es pot fer cap tràmit telemàtic en cap dels centres afectats. “És com si els ordinadors no existissin”, afirmen. Diuen que “és inútil intentar encendre’ls”. La situació afecta milers de pacients que aquest divendres tenien visites programades als diferents centres. De moment, no hi ha previsió de quan es podrà resoldre la incidència. El personal no pot consultar historials, programar o fer proves que estiguin connectades al servei, com ara radiografies. Metges i infermeres estan atenent els pacients que arriben a Urgències i als CAP sense fer ús dels sistemes informàtics. Alguns dels centres sanitaris han penjat cartells a la porta alertant de la incidència.

No és la primera vegada que un atac informàtic d’aquestes característiques afecta grans institucions o organitzacions. La UAB en va patir un d’important fa uns mesos i a l’octubre de l’any passat, els hackers informàtics també van atacar la web de Barcelona Serveis Municipals.