vall hebron trasplantament pediatria
Font: Hospital Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron s’ha convertit en el segon centre de l’estat, després de l’Hospital Universitari La Paz (Madrid), que supera els 1.000 trasplantaments pediàtrics d’òrgan sòlid, en concret 1.007. Des que el 1981 es posés en marxa el trasplantament infantil a Catalunya amb el primer trasplantament renal, fet al Vall d’Hebron, l’hospital ha dut a terme 442 trasplantaments renals, 412 hepàtics, 85 pulmonars i 68 cardíacs, molts d’aquests múltiples. De fet, va ser el primer hospital d’Espanya que va realitzar un triple trasplantament de cor, fetge i ronyó a una pacient pediàtrica i és pioner, també, per haver extret i trasplantat els pulmons a un nadó, donats en aturada cardíaca controlada.

El doctor Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha destacat que “el trasplantament i l’atenció sanitària de primer nivell a nens, nenes i adolescents és un eix estratègic per a l’hospital i no seria possible sense la capacitat de treball en equip de professionals altament qualificats”.

L’hospital engega campanya

Per tal de reivindicar aquesta fita, el Vall d’Hebron ha presentat la campanya “Més de 1.000 trasplantaments pediàtrics. Més de 1.000 noves vides”, en què cinc pacients prenen la paraula i comparteixen la seva història. “N’estem molt orgullosos, ja que fins i tot en temps molt difícils com la pandèmia, Vall d’Hebron ha mantingut el lideratge, una fita que no seria possible sense la generositat dels donants i les seves famílies. Aquests pares i mares salven vides i ens ensenyen què és realment la bondat i l’altruisme”, ha exposat la doctora Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de Vall d’Hebron.

Un trasplantament pediàtric és un procediment en el qual poden arribar a intervenir més de 100 professionals de forma directa.