aire condicionat

Quan arriba la calor és moment per recuperar el ventilador i posar en marxa l’aire condicionat. Tot i això, serà l’1 de juny quan engegarà l’anomenat estiu meteorològic i ja sabem —mai no falla— que la calor intensa arribarà tard o d’hora a Barcelona. I quan ho fa aquests dos objectes, ventiladors i aires condicionats, són els més desitjats i buscats per pal·liar la sensació de calor.

Ara bé, què és millor per a la salut? Amb l’ajut del doctor Antoni Torres, metge del Clínic i catedràtic en pneumologia de la UB, t’expliquem quins són els pros i contres d’aquestes dues solucions i també quin és el més saludable per al teu cos.

Quin és millor per a la salut?

El doctor Torres no té dubtes i opta clarament pels ventiladors, sobretot, per dos factors relacionats amb els aires condicionats: la necessitat de control i neteja que requereixen i l’evidència clínica dels efectes que tenen sobre malalts respiratoris.

Què tenir en compte de l’aire condicionat?

 • És molt important fer una correcta neteja dels seus filtres abans de posar-los en marxa en la nova temporada, perquè dins l’aparell s’hi poden dipositar microorganismes.
 • El doctor Torres també destaca els efectes momentanis que poden tenir sobre malalts respiratoris: “Cada any veiem que malalts respiratoris t’expliquen que quan s’obre l’aire, els produeix tos”. No és que l’aire condicionat agreugi els seus símptomes, sinó que els provoca una irritació en unes vies aèries ja malaltes i, per tant, és un signe de no tolerància.
 • Sobre una persona sana i si no es donen les condicions d’humitat adequades, l’aire pot ressecar les mucoses: és a dir, provocar un coll i nas secs.
 • Com usar-lo: la temperatura idònia són els 24 graus —evitar temperatures excessivament baixes—, se’n recomana un ús limitat durant el dia i, per tant, només obrir-lo quan la temperatura ambient superi aquests 24 graus.

Què cal saber dels ventiladors?

 • Utilitzar els ventiladors en espais nets i ventilats, perquè si no, el ventilador remourà la pols i un aire viciat.
 • No és tan exagerat com els aires condicionats, però també pot provocar sequedat.
 • Si es tenen ventiladors mòbils, optar per la funció de les aspes en moviment horitzontal, més que en la posició fixa.
 • També s’aconsella un ús limitat durant el dia.

Dormir amb ventilador o aire: sí o no?

 • El doctor Torres apunta clarament que no és necessari utilitzar ni un ni altre mecanisme a la nit. “El cos a la nit es refreda, està a una temperatura més baixa i, per tant, no cal”, afegeix Torres. Com a molt, recomana posar una estona el ventilador a l’inici de la nit.

Consells generals

 • Evita les bufetades de calor provocades pels canvis de temperatura bruscos.
 • Per evitar un sobreescalfament de la casa, abaixa les persianes de dia i apuja-les de nit.
 • Es recomana obrir les finestres si la temperatura exterior es troba per sota dels 33 graus i bufa aire, perquè així la casa es refrigerarà. Si està per damunt dels 33 graus la consigna és tancar les finestres.

Segons alguns models meteorològics, la calor intensa a Catalunya podria arribar entrat el juny. De moment, sobre com s’albira l’estació hi ha dos models diferenciats: el de l’agència nord-americana NOAA que apunta a un estiu 2020 a Catalunya amb temperatures pròximes a les habituals i, d’altra banda, les previsions de l’agència estatal de meteorologia (AEMET) i el Servei Meteorològic de Catalunya que apunten que hi ha números que hi hagi temperatures més elevades a la mitjana per als mesos de juny, juliol i agost.