refugiat d'esquenes

Plou sobre mullat. Podria ser el resum que fa Refugees Welcome de la situació en què es troben els sol·licitants d’asil a Espanya tenint en compte la nova situació provocada per la crisi del coronavirus. L’organització sense ànim de lucre, i activa des de fa quatre anys, alerta que la pandèmia no ha fet res més que empitjorar la situació en què es troben els refugiats a conseqüència de la paralització del sistema d’acollida durant l’estat d’alarma.

L’organització denuncia que les peticions d’asil “no resoltes” durant aquests mesos d’aturada s’afegeixen a l’acumulació desmesurada de sol·licituds pendents” del 2019. Així, per exemple, i segons dades de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat, l’any passat es van presentar 118.264 sol·licituds d’asil —més del doble que l’any anterior— , de les quals 13.000 van ser a Catalunya. Refugees Welcome denuncia que només van rebre algun tipus de protecció el 5 %.

Això es contraposa a altres realitats de països propers com Portugal, on arran del coronavirus s’ha optat per un procés de regularització massiu, o Itàlia, on s’acaba d’anunciar un permís de residència temporal. Davant d’això, l’organització reclama “una vacuna urgent davant el virus de la inacció institucional” del Ministeri de l’Interior, que ja ha avançat que es reactivarà tot el procés un cop se superi l’estat d’alarma.

La recepta de Refugees Welcome

Per a quan la població ja estigui instal·lada en l’anomenada “nova normalitat”, Refugees Welcome proposa que sigui “una normalitat més inclusiva i solidària” i aquí és on s’emmarca el seu projecte d’oferir alternatives d’allotjament per als refugiats. Per això, fa una crida a totes les persones que tinguin habitacions buides als seus domicilis per integrar els demandants d’asil o refugi i “omplir el buit generat per la inacció institucional”.

De fet, aquest programa internacional ja ha aconseguit 1.600 convivències des que es va posar en marxa. Augmentar aquesta dada és l’objectiu de l’entitat de cara a la commemoració del Dia Internacional de la Convivència en Pau d’aquest 16 de maig.