El Parlament ha aprovat que els sis diputats suspesos pel jutge del Suprem, Pablo Llarena, puguin delegar el seu vot i les seves funcions en altres diputats. La mesura ha aconseguit el “sí” de JxC, ERC i CCP, i el “no” de la CUP.

D’aquesta manera, es desencalla una de les diferències més importants que tenien les dues forces independentistes majoritàries (JxC i ERC) des del juliol, quan Llarena va prendre la decisisó. El ple del Parlament també ha rebutjat políticament la suspensió dels diputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

Cs anuncia una querella

El debat sobre el futur dels sis diputats suspesos (el primer debat del Parlament després de les vacances) ha estat tens. Des del primer moment, Cs ha advertit que el debat “vulnera el reglament del Parlament” i, de fet, Inés Arrimadas ha anunciat una querella contra els membres de la Mesa que han permès la votació.

A més a més, just abans de votar, tant Cs com el PP han abandonat la cambra catalana. El PSC, per la seva banda, ha decidit quedar-se dins del Parlament però no votar.

“El moll de la democràcia”

Pels independentistes, el debat ha anat molt més enllà de la situació dels diputats suspesos. Marta Madrenas (JxC) ha dit que es debat “el moll de la democràcia” per veure “si hi ha ciutadans de segona”, i Gerard Gómez del Moral (ERC) ha reblat que els líders empresonats o a l’estranger “no són terroristes, són gent de pau i de democràcia”.

Els comuns s’han alineat amb JxC i ERC per retornar l’activitat al Parlament; per això Marta Ribas ha explicat que el seu “sí” es condiciona al fet que la delegació de vot sigui “una solució efectiva i no retòrica”. La CUP, en canvi, hi ha votat en contra perquè “és acceptar la intervenció repressiva de l’Estat”.