La Mesa del Congrés dels Diputats ha decidit aquest divendres suspendre de funcions els quatre diputats presos. La Mesa, presidida per Meritxell Batet, no ha volgut donar allargues i ha pres la decisió per “prudència i seguretat jurídica”, després que els lletrats de la cambra fessin un informe favorable a la suspensió.

Batet ha anunciat l’adopció d’aquesta mesura en consonància amb l’informe dels lletrats, que avalava la suspensió dels diputats presos emparant-se en l’article 384 bis de la Llei d’enjudiciament criminal. La decisió s’ha adoptat després d’una reunió en què PSOE, PP i Cs s’han mostrat a favor de la suspensió, mentre que els representants de Podem i En Comú Podem s’hi han mostrat en contra. La formació lila considera que la suspensió és una “vulneració dels drets dels diputats”.

La Mesa també ha encarregat un informe als serveis jurídics de la cambra sobre el “còmput de majories” fruit de la suspensió, això és per decidir si cal rebaixar la majoria absoluta a 174 escons (i no 176) mentre els diputats continuïn suspesos i no renunciïn a l’escó.

El Govern espanyol defensa la decisió

La ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, ha defensat l’actuació de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i ha argumentat que prendre la decisió després de demanar un informe als lletrats de la cambra baixa és “com s’han de fer les coses”. Celaá ha dit que la Mesa ha actuat amb la base d’un “exercici tècnic” perquè la decisió estigui “ben fonamentada jurídicament”.

En roda de premsa aquest divendres després del Consell de Ministres, la ministra portaveu ha dit que no els han preocupat les “controvèrsies jurídiques” sobre la suspensió dels parlamentaris presos i se n’ha mostrat al marge perquè “en una democràcia consolidada hi ha separació de poders”. A banda, Celaá ha afirmat que les acusacions dels darrers dies de PP i Cs contra Batet són “desproporcionades”.

Els líders independentistes rebutgen la decisió

El líder de Junts per Catalunya i candidat de la formació a les eleccions europees, Carles Puigdmont, ha estat el primer a reaccionar a aquesta decisió. Ho ha fet amb una piulada a Twitter en què ha recriminat la mesura i ha cridat la ciutadania a votar aquest diumenge.

També han fet una piulada dos dels diputats suspesos. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha lamentat la suspensió però, com Puigdemont, ha fet una crida a votar en les eleccions europees en què, assegura, no el podran suspendre.

Jordi Sànchez ha assegurat que “Marchena guanya el pols a Batet” i ha reblat que manté l’aposta pel “diàleg”.