Aquest dimecres es fa el recompte definitiu de les votacions del 26-M a la Ciutat de la Justícia. El personal de la Junta Electoral Local juntament amb els apoderats de cada partit contrasten que el recompte de vots que consta a les actes dels col·legis electorals coincideixi amb les dades que cada funcionari va introduir en un programa informàtic el mateix dia. En total validaran les votacions de 1434 meses de tota la ciutat i únicament s’obriran els sobres que van comptar com a nuls. Aquí la disparitat de criteris pot portar al fet que alguns d’aquests vots d‘impugnin i sigui finalment la Junta Electoral qui decideixi la seva nul·litat. Al llarg d’aquest dimecres s’han trobat paperetes amb números de telèfon escrits, insults, sobres amb fotografies o bitllets falsos.

L’únic que pot fer canviar, el recompte definitiu dels resultats de les municipals són les impugnacions de vots nuls que s’hagin pogut produir i que haurà de resoldre la Junta Electoral. Aquest també podria variar si en alguna mesa hi hagués errors de transcripció importants amb una diferència substancial entre el recompte provisional i l’acta oficial.Tot i així, aquesta possibilitat acabarà sent molt poc rellevant per donar un tomb a uns resultats que disposen de 753.995 vots vàlids a Barcelona. Els resultats definitius es coneixeran aquest dimecres 29 de maig, o dijous, 30 de maig, quan es proclamaran els electes.

Els resultats del 26M eren provisionals

Els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Barcelona ja es van donar a conèixer la mateixa nit electoral, quan Ernest Maragall es va convertir en el guanyador de les eleccions després d’un frec a frec d’infart amb la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau. Ara bé, els resultats fets públics el mateix 26-M no són pas definitius. I, en aquesta ocasió, poden comportar canvis considerables en la constitució del nou Ple de l’Ajuntament de Barcelona i fer sortir el PP de la nova composició. L’escrutini definitiu es farà aquest dimecres a partir de les 10 h.

El PP només disposa d’un 5,01 % dels vots dels barcelonins —el percentatge mínim per entrar a l’Ajuntament de Barcelona se situa en un 5 %. De fet, en xifres absolutes són 46 els vots que separen els populars de caure del nou consistori i perdre els dos regidors que van aconseguit el 26-M. Per això, caldrà seguir atentament el seguiment de l’escrutini definitiu, que determinarà si el PP queda fora de l’Ajuntament després de més de 30 anys amb presència dels populars al Ple. Des de betevé, seguirem en aquesta mateixa pàgina el desenvolupament de l’escrutini que oferirà els resultats definitius de les eleccions municipals a Barcelona.

Tot i així, és poc probable que els populars perdin aquests dos regidors aconseguits amb el 5,01 % dels vots, perquè en les eleccions municipals del 2019 no hi ha vot exterior i el vot per correu ja està comptabilitzat. Només queda la possibilitat de canvis a través de les impugnacions.