Les estudiants han desenvolupat el projecte Un hort per a tothom! dins el taller Arquitectes de Capçalera, del cinquè curs d’arquitectura de l’ETSAB, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.

A partir de les necessitats expressades pels veïns, a través d’enquestes i treball de camp, i dels usuaris de l’espai, les dues estudiants van desenvolupar la proposta d’intervenció. Amb palets que ja hi havia a l’Espai Nur i a Germanetes i amb l’ajut d’un taller de la Fàbrica Lehmann.

Mòduls combinables segons les necessitats

El prototip consta de dos espais de conreu i dos de mobiliari en una estructura modular que permet compondre-la de maneres diferents i replicar-la tantes vegades com es vulgui amb combinacions diferents. Tot i que les jardineres no són mòbils, pel pes de la terra, la resta, que són bancs, és independent i cada part es pot treure o canviar segons les necessitats de l’espai.

Un exemple de disseny participatiu

El prototip l’han desenvolupat amb els usuaris amb l’objectiu de fer més accessibles els horts a diferents col·lectius. Un parterre és més alt, i permet que la gent gran hi treballi sense haver-se d’ajupir, i l’altre és més baix, perquè els nens hi puguin accedir fàcilment. Les altres dues cantonades són bancs per poder-se asseure a prendre el sol i mirar les plantes, que en molts casos cuiden els mateixos usuaris.

La proposta ha estat molt ben acollida pels usuaris de l’Espai Nur, que també destaquen el fet que els materials que han fet servir són ecològics i reciclables. El bon resultat fa que es plantegin sistematitzar aquesta estructura i mirar d’aplicar-la en altres horts comunitaris.

Usuaris de l’Espai Nur

Un espai verd guanyat per als veïns

L’Espai Nur es troba a la confluència dels carrers del Consell de Cent i Calàbria, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Els veïns se’l van fer seu un cop es va haver de tancar provisionalment Germanetes per la contaminació del sòl i actualment ha esdevingut no només un espai verd més, sinó també un espai de socialització molt dinàmic. L’Ajuntament hi ha fet una intervenció provisional i està previst fer-ne una de definitiva, encara sense data.