La jutgessa d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre, ha tancat la investigació del cas i ha dictat la interlocutòria en la qual processa 30 persones pels delictes de malversació de fons públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació. Per als 17 processats per malversació, els imposa una fiança solidària de gairebé sis milions d’euros per responsabilitat civil, una quantitat que la jutgessa creu que van gastar o comprometre pel referèndum.

D’aquesta manera, els delictes de rebel·lió i sedició han quedat fora de la causa, malgrat que al principi de la instrucció, el jutge -que va morir i que va iniciar la investigació- els acusava per aquests delictes. 

Entre les processats, hi ha el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana del Departament de la Presidència, Antoni Molons; directius del Departament de Treball com Josep Ginesta i David Palanques i David Franco; el director general de Patrimoni, Francesc Sutrías; el secretari general del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exterior i Transparència, Aleix Villatoro; el director de la delegació de la Generalitat a la Unió Europea, Amadeu Altafaj; el director general d’Unipost, Pablo Raventós, i el director d’Estratègia i Innovació del CTTI, Josué Sallent, entre d’altres.

La majoria va ser detinguts en la macrooperació de la Guàrdia Civil del 20 de setembre del 2017 a diverses seus de la Generalitat.

Vidal i Viver i Pi-Sunyer queden fora

En la interlocutòria de processament, la jutgessa ha aixecat la imputació a 15 persones que estaven investigades, entre les quals hi ha el jutge Santi Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer.