El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una declaració institucional aquest dimarts al Palau de la Generalitat per valorar el processament de 30 persones per malversació de fons públics, entre altres delictes, en la causa que porta el jutjat número 13 de Barcelona, que investiga els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. Torra ha assegurat que es tracta d’una aberració democràtica en l’Europa del segle XXI  i que “confirma la deriva autoritària, l’absència d’independència judicial i la persecució política” en un estat membre de la unió. També ha avisat que “amb atacs com aquest” no aconseguiran que renunciïn al projecte independentista.

“Una ofensiva més en la persecució política d’un procés democràtic”

Torra ha assegurat que si bé aquests dies el judici del procés al Tribunal Suprem ja ha posat de manifest “la parcialitat processal i la vulneració del dret a la defensa en un judici polític”, aquesta decisió consolida “l’estat d’excepció judicial” al qual es vol sotmetre una determinada ideologia i un projecte polític com el de la independència, que ha remarcat, sempre s’ha defensat de manera democràtica i pacífica.

El president del govern català considera que és “una passa més en la vulneració dels drets civils” i ha advertit que no limitarà la “determinació” del Govern i del poble català “d’avançar en la república catalana, per les vies democràtica i pacífica” com s’ha fet fins ara.

“No hi ha presons, multes, exilis ni persecucions que puguin frenar l’anhel de llibertat d’un poble com el català”

“Relat inventat de la violència i la malversació”

El president ha enumerat un per un tots els investigats i ha expressat tot el seu suport. Torra ha recalcat que la Generalitat com a institució no ha estat perjudicada pressupostàriament per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. També ha assegurat que les acusacions que es fan en aquesta instrucció són el resultat de la “construcció d’un relat motivat per objectius polítics”. Torra ha assegurat que el relat de la malversació és fals, com el relat inventat de la violència.