Josep Lluís Trapero a l'Audiència Nacional

(ACN) La defensa de l’excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha presentat l‘escrit de conclusions provisionals a l’Audiència Nacional en què en demana l’absolució. La lletrada Olga Tubau remarca que Trapero no ha posat mai els Mossos al servei dels “interessos polítics secessionistes” i que no ha “participat, intervingut ni compartit” el pla que, segons l’escrit, va idear el govern i el Parlament de Catalunya per arribar a la independència i la proclamació de la república. Així doncs, apunta que ni va participar ni tenia coneixement de documents que la fiscalia considera clau, com l’Enfocats.

Durant 47 pàgines, la defensa de Trapero esgrimeix els passos que va fer el major per acatar les ordres judicials i defensa l’opeció del 20-S i de l’1-O, com va fer quan va testificar al Suprem. També sosté que el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, mai no va mostrar “desconfiança” cap als Mossos ni va dir que el pla fos “inoperant ni insuficient” per complir l’ordre del TSJC. Recordem que el coronel, en canvi, en la seva declaració al Tribunal Suprem, va qualificar d'”estafa” el dispositiu dels Mossos per l’1-O.

La defensa de Trapero també afirma que tenia un pla a punt dos dies abans del 27 d’octubre per detenir Puigdemont si la justícia li ho demanava. Recordem que Trapero ja va explicar, durant la seva declaració al Tribunal Suprem com a testimoni en el judici del procés, que l’objectiu dels Mossos l’1-O era complir el mandat judicial. En una reunió a Palau, el major va dir al govern que els Mossos “no acompanyarien el projecte independentista”.