Junqueras al judici 1-O

(ACN) La Fiscalia del Tribunal Suprem s’oposa a deixar en llibertat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull perquè puguin fer campanya de cara a les eleccions generals 2019. El ministeri fiscal considera que la seva situació de presó s’ha examinat “de manera reiterada” durant la instrucció. A més, creu que en les vuit setmanes de judici s’estan “consolidant les proves de participació” dels processats en els delictes de rebel·lió i malversació.

L’informe, signat pel fiscal Fidel Cadena, apunta a la “gravetat” dels delictes i la importància de les penes sol·licitades –fins a 25 anys per a Junqueras- i creu que es manté el risc de fugida i de reiteració delictiva. Per tant, qualifica de “raonable i proporcionat” mantenir-los entre reixes i considera que no hi ha cap vulneració al dret de tenir un judici just.

Amb aquest informe, el tribunal haurà de decidir si els manté empresonats o decreta llibertat provisional.

Les defenses van sol·licitar la llibertat per fer campanya

La setmana passada, les defenses de tots els candidats a les eleccions generals van remetre escrits al tribunal per demanar l’alliberament dels seus clients per garantir els seus drets polítics i poder participar en la campanya del 28-A, i també per garantir el dret a la defensa -poder preparar les sessions del judici en llibertat-. Una petició que fan un cop el judici ja ha superat les vuit setmanes i que no van fer en la fase de qüestions prèvies, a l’inici de les sessions.

Els dos advocats –Jordi Pina i Andreu Van den Eynde- van argumentar que el fet de concórrer a les eleccions del 28 d’abril demostra “arrelament”. També assenyalaven que estaven participant “activament” de totes les sessions del judici i que, per tant, això feia que no hi hagués risc de fugida. En el cas de Pina, per garantir que els seus clients no fugirien (Sànchez, Rull i Turull), oferien tot el seu patrimoni com a garantia per a una possible fiança. També proposaven arrestos domiciliaris dins de la ciutat de Madrid.

Defenses al Tribunal Suprem

Els arguments de les defenses, però, no agraden a la fiscalia, que continua amb el criteri de mantenir-los empresonats. Així ho fa constar a l’informe que ha remès al tribunal que jutja l’1-O, presidit per Manuel Marchena, i en el qual no dedica ni una línia a parlar ni dels drets polítics i l’opció de deixar-los fer campanya, ni tampoc a les mesures alternatives que proposen les defenses si no s’accepta la llibertat provisional.

L’escrit de la fiscalia no fa referència a la situació de Joaquim Forn, que també va demanar sortir de la presó per fer la campanya electoral de les eleccions municipals 2019.