Has sentit mai com sonen les sirenes per alerta de risc químic? Dos cops a l’any es fa un simulacre d’alerta de risc químic. Es fan sonar les quatre sirenes que hi ha a Barcelona, dues al Port i dues a la Zona Franca.  Protecció Civil prova així el so d’aquests mecanismes que serveixen per avisar la població en cas d’emergència. La prova permet comprovar el funcionament de les sirenes i també és una manera perquè tots els ciutadans en coneguin el so, estiguin preparats i sàpiguen què cal fer en cas d’emergència.

A tot Catalunya hi ha 86 sirenes instal·lades a 38 municipis, entre les quals, Barcelona. Mira com és un dels simulacres a Barcelona.

Com saber si una sirena indica un risc químic?

En el moment de l’avís s’emeten tres senyals d’un minut de durada separades per silencis de cinc segons.  Això indica que hi ha hagut un accident químic. A partir d’aquí, s’han de prendre les mesures bàsiques de protecció.

Com actuar si sentim l’alerta de risc químic?

Si es tracta d’un avís real i no un simulacre es recomana:

  • Si som a casa: quedar-se dins,preferiblement a les habitacions més interiors, aturar els aparells de climatització, no anar a buscar els nens a l’escola i informar-se a través dels mitjans de comunicació.
  • Si estem viatjant en cotxe, hem de sortir-ne i tancar-nos en un edifici proper.
  • I és important no anar a recollir els nens a l’escola: allà ja estan ben protegits.
  • Si som al carrer, cal refugiar-se al primer edifici que trobem.

Quan ha passat el perill, un únic senyal continu de 30 segons indica que ara ja podem respirar tranquils.