Ciutat de la Justícia

El jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, ha mort aquest diumenge als 71 anys després d’una llarga malaltia. Era la persona encarregada d’investigar tot allò referent a l’1-O a Barcelona, i ha mort en plena instrucció. Precisament, Ramírez, va ser qui va ordenar els escorcolls del 20 de setembre al Departament d’Economia i posteriorment la detenció de 14 alts càrrecs de la Generalitat.

Aquest no era el primer cas contra el procés que portava Ramírez, que ja va instruir la causa contra el jutge Santi Vidal el 2017, després de la denúncia d’un particular. També va investigar Vidal, juntament amb Carles Viver Pi-Sunyer i Lluís Salvadó per una denúncia de VOX.

El titular del Jutjat número 13 ja va agafar la baixa el mes de desembre, quan va haver de ser ingressat a l’Hospital Clínic per una afectació intestinal. Posteriorment, es va reincorporar a la seva plaça. Precisament, aquest dissabte es va saber que Ramírez era un dels testimonis citats a declarar durant el judici del Suprem contra els responsables polítics del referèndum.

Però Ramírez va instruir altres casos polèmics. El 2014, un membre dels Castellers de Barcelona va ser empresonat preventivament per ordre de Juan Antonio Ramírez per la seva presumpta participació en mobilitzacions a favor de Can Vies. El noi va passar 24 dies a la presó fins que es va dictar una sentència absolutòria.

El Tribunal Superior de Justícia, a través d’un comunicat, en nom dels magistrats i magistrades, dels jutges i jutgesses de Catalunya trasllada el seu condol a la família i amics.