El procés sobiranista ha desencadenat diverses causes judicials que sumen almenys 93 persones investigades. Totes les investigacions se centren en la protesta ciutadana del 20 de setembre al Departament d’Economia i en el referèndum de l’1 d’octubre.

La peça principal s’ha instruït des del Tribunal Suprem, on el jutge Pablo Llarena ha processat per rebel·lió 13 líders sobiranistes, nou dels quals fa gairebé un any que estan en presó preventiva. La resta —Puigdemont, Comín, Ponsatí i Bassa— són a l’estranger lliures ja que Llarena els va retirar les euroordres quan la justícia alemanya va descartar extradir Puigdemont per rebel·lió.

La cúpula dels Mossos d’Esquadra i altres alts càrrecs del govern Puigdemont també estan sent investigats per la justícia, juntament amb una vintena de policies nacionals que van actuar durant les càrregues de l’1 d’octubre.

Tribunal Suprem

L’alt tribunal espanyol ha processat 25 líders sobiranistes, que aniran a judici molt probablement aquest hivern. Entre ells, hi ha el govern Puigdemont; la Mesa del Parlament, que presidia Carme Forcadell; els dos líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i tres càrrecs polítics, que són Marta Rovira, Anna Gabriel i Mireia Boya.

Pel que el fa govern Puigdemont, el president, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Antoni Comín, Dolors Bassa i Clara Ponsatí estan acusats de rebel·lió i malversació de fons públics, mentre que la resta de consellers —Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret— seuran al banc dels acusats pels delictes de desobediència i malversació de fons públics.

Dins la Mesa del Parlament, la principal acusada és Carme Forcadell, que s’enfronta a 30 anys de presó per rebel·lió. La resta de membres que formaven la presidència de la cambra catalana —Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet— estan processats de desobediència juntament amb les líders de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya. També anirà a judici Marta Rovira, d’ERC, acusada per rebel·lió.

Audiència Nacional

La magistrada Carmen Lamela ha processat també quatre membres de l’antiga cúpula dels Mossos d’Esquadra, tant pel 20 de setembre com per l’1 d’octubre. El major Trapero s’enfronta a dos delictes de sedició pels fets de cadascun d’aquests dies i a un delicte d’organització criminal. També estan acusats d’aquest últim delicte l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i l’exdirector dels Mossos Pere Soler, juntament amb un delicte de sedició pel referèndum de l’1 d’octubre. A més d’ells tres, també està processada per sedició la intendent Teresa Laplana, la responsable del dispositiu del 20-S al Departament d’Economia.

Jutjats de Barcelona

El procés també s’investiga des de dos jutjats de Barcelona. D’una banda, el Jutjat d’Instrucció número 13 investiga els preparatius del referèndum en una causa en què hi ha més d’una quarantena d’investigats. La majoria són alts càrrecs de diverses conselleries, com ara Josep Maria Jové, mà dreta de Junqueras, o Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda, detinguts per la Guàrdia Civil el 20 de setembre de l’any passat.

A banda d’aquest, el Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona també investiga les càrregues policials durant el referèndum de l’1 d’octubre. En aquest cas, estan investigats 24 policies nacionals per suposades agressions a ciutadans. 17 causes de punts de votació on també hi va haver càrregues s’han arxivat perquè no s’ha pogut identificar els agents.