Els sis detinguts han estat traslladats a primera hora del matí als jutjats des de la caserna de la Travessera de Gràcia. Els primers en declarar han estat els membres que no formen part del govern català, Rosa Maria Rodríguez Curto, directora de Serveis de T-Systems i Josep Masoliver, director de l’àrea d’informació de la Fundació puntCat. Després ho han fet el secretari d’Hisenda i secretari general d’adjunt d’ERC, Josep Lluís Salvadó, Josué Sallent, del CTTI, i el qui fins aquest divendres era el número dos d’Economia, Josep Maria Jové. Per últim, ha comparegut Juan Manuel Gómez, del Cesicat.

Han estat declaracions breus, ja que tots s’han acollit al dret a no declarar i per decisió del jutge que ha al·legat motius de seguretat han comparegut emmanillats. En alguns casos, fins i tot, han signat l’acta de compareixença amb manilles. Finalment però, el jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs, tot i que hauran de comparèixer un cop per setmana al jutjat. Se’ls investiga pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics i, a més, se’ls ha fet un requeriment perquè aturin qualsevol preparatiu del referèndum. Concretament, al secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, li han demanat que s’abstingui de fer cap actuació relacionada amb les estructures d’estat. Les defenses al·leguen que desconeixen les proves que tenen contra ells perquè la causa és secreta i precisament aquest divendres el jutge ha decidit allargar el secret de sumari almenys fins al 20 d’octubre.

D’aquesta manera, tots els 14 detinguts en la macrooperació policial d’aquest dimecres ja en llibertat en càrrecs, ja que tres la van rebre dimecres i cinc, aquest dijous, i resten pendents que el jutge també els citi a declarar.

Concentració de suport a l’exterior

A les portes de la Ciutat de la Justícia, un centenar de persones els han donat suport amb crits de “llibertat presos polítics” o “no esteu sols” fins a dos quarts de quatre de la tarda, quan finalment han quedat en llibertat. A la concentració, a part de desenes de ciutadans, també hi ha participat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el diputat d’Esquerra al Congrés, Joan Tardà; el vicepresident Oriol Junqueras; el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva; així com altres diputats al Parlament, com la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, i la diputada de la mateixa formació Mireia Boya. S’hi han afegit també representants municipals, com el regidor d’ERC a l’Ajuntament Jordi Coronas i la cap del Grup Municipal de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha.