La xifra de policies nacionals investigats per les càrregues de l’1 d’octubre a Barcelona s’eleva a 24 agents. Els dos últims són un agent i un inspector investigats per l’actuació a l’Escola Dolors Monserdà – Santapau, de Sarrià, on van resultar ferits 18 veïns.

En la interlocutòria del  Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que és el que acumula totes les causes obertes per les càrregues policials d’aquell dia, els denunciants relaten que van rebre cops de cap contra el terra i la paret, cops de puny, estirades de cabells i també insults com “puta” o “zorra”. Els denunciants aporten 173 fotografies i gairebé una hora de gravació d’imatges per demostrar les agressions que van patir aquell dia. El jutge diu que l’operació es va produir enmig d’un clima de tensió i argumenta que l’actuació va ser desproporcionada.

Investigats la meitat dels comandaments policials de l’1-O

El tinent de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha denunciat que entre els 24 agents que estan citats com a investigats pel jutge, hi ha quatre dels vuit màxims comandaments del dispositiu policial d’aquell dia. Per això, l’Ajuntament ha demanat que també  se citi a declarar el màxim responsable de l’operació policial de l’1 d’octubre, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos.

L’Ajuntament és l’única institució pública que exerceix l’acusació popular en totes les causes obertes per l’actuació policial del referèndum. Això els ha permès comptabilitzar fins a 63 agents en accions suposadament delictives tot i que tenen moltes dificultats per identificar-ne la identitat. Per això, des del consistori reclamen al Govern espanyol que doni ordres al Ministeri de l’Interior perquè hi col·labori. També reclamen responsabilitats polítiques perquè els fets de l’1-O no quedin impunes.

10 causes obertes

El consistori ha enumerat aquest dijous les causes judicials relacionades amb les càrregues policials de l’1 d’octubre. Actualment, hi ha 10 causes obertes, cinc causes que ja s’han arxivat i una dotzena que s’han arxivat però tenen un recurs pendent. En aquest mapa interactiu pots veure-les totes, diferenciades per colors. Clicant a cada col·legi electoral podràs conèixer més informació, com el nombre de persones ferides durant l’1-O o el nombre d’agents de la policia investigats pels fets.