urna 1-O

Els espais que van ser en col·legis electorals l’1 d’octubre de 2017 tornen a ser el focus d’atenció, un any després. Aquest cap de setmana, entitats i administracions han organitzat nombrosos actes de memòria. Les expliquem en detall.

20:47
   

Arriben les urnes en cotxe a l’acte final de Sant Andreu

Les escoles i col·legis electorals de l’1-O a Sant Andreu han fet un acte conjunt aquest dissabte a la tarda que ha culminat a la plaça del General Moragues. El punt àlgid ha estat quan les urnes han arribat en un cotxe blanc i les han transportat a peu enmig d’un passadís de gent que cridava “Vam votar!”.

20:01
   

L’arribada de les urnes a l’Escola Pau Casals – Gràcia, en imatges

Els veïns de Gràcia han recreat el moment de l’arribada de les urnes a l’Escola Pau Casals – Gràcia durant l’1-O. És una imatge que s’ha repetit en desenes de centres durant aquest diumenge per commemorar l’aniversari del referèndum.

19:45
   

L’Escola del Treball recrea l’arribada de les urnes

19:31
   

Totes les urnes de les escoles de Gràcia

19:28
   

Homenatge de la colla castellera Els Esquerdats

Els CDR de l’Esquerra de l’Eixample han organitzat un acte d’homenatge a l’Escola Industrial. La colla castellera Els Esquerdats han fet una petita actuació en homenatge als fets del primer d’octubre. Un dels moments més destacats de la jornada ha estat la recreació de l’arribada de les urnes.

19:21
   

Canvien simbòlicament el nom de la plaça d’Espanya pel de 1 d’octubre

Els veïns del districte de Sants-Montjuïc han canviat totes les plaques en què es pot llegir plaça d’Espanya. Les han rebatejat de forma simbòlica amb un nou nom: plaça de l’1 d’octubre. L’acció s’ha fet inclús a les parades de metro.

19:20
   

Els CDR de Sarrià arriben al Departament d’Ensenyament

La cercavila protagonitzada pels CDR de Sarrià ha avançat pels carrers del districte fins arribar davant del Departament d’Ensenyament. Un cop allà, els concentrats han cantat ‘L’estaca’, de Lluís Llach.

 

18:58
   

Camí a la plaça del Poble Romaní

Els veïns que s’han concentrat a les escoles de Gràcia ja caminen cap a la plaça del Poble Romaní, on es farà l’acte unitari del districte per commemorar l’1-O. Caminen amb estelades i pancartes a favor del referèndum. Durant el trajecte, una de les columnes ha passat per davant de la comandància de la Guàrdia Civil a la travessera de Gràcia, on han cridat contra l’actuació policial durant el referèndum.

18:55
   

Clavells i missatges de record a Nou Barris

Quatre escoles de Nou Barris s’han manifestat pel districte per condemnar les càrregues policials que hi va haver l’1 d’octubre. A les 11.30 h han sortit de la seu de Nou Barris i han passejat pels diferents centres que van ser col·legis electorals. Per commemorar l’aniversari s’ha fet una pancarta amb la pregunta “Com vas viure l’1-O?”, on la gent ha pogut escriure el seu missatge. Durant la marxa, els assistents també han deixat clavells blancs i grocs a les reixes de les escoles.

18:37
   

Jornada d’actes al Mercat de Sant Antoni

Part dels actes de commemoració de l’1-O s’estan celebrant al Mercat de Sant Antoni. A les 17 h els veïns del barri han fet una cercavila. Ara s’han aplegat per recordar com es va viure el referèndum del primer d’octubre i els seus dies previs a les escoles. Entre els ponents hi ha el periodista Vicent Partal i l’escriptora Anna Manso.

Acte per l'1-O al Mercat de Sant Antoni

18:24
   

Un videomaton i un arbre dels desitjos, a l’Escola Mediterrània

Entre els actes previstos per commemorar l’aniversari de l’1-O imperen les activitats ludicofestives, com a l’Escola Mediterrània. Allà, els concentrats poden enregistrar-se dient missatges curts en un videomaton que han muntat a dins del centre. També han fet un arbre de paper i cartró que han anomenat “arbre dels desitjos”.

18:22
   

Marxa de Sants-Montjuïc fins a la rebatejada “plaça de l’1 d’octubre”

Els veïns del districte de Sants-Montjuïc fan una marxa unitària per recordar l’1-O. Han començat el recorregut a la plaça de Ramon Torres i han caminat fins a la plaça d’Espanya per rebatejar-la com a “plaça de l’1 d’octubre”.

18:09
   

Els CDR de Sarrià surten en cercavila

La cercavila dels Comitès de Defensa de la República de Sarrià – Sant Gervasi han sortit al carrer en cercavila amb motiu del primer aniversari del primer d’octubre. La ruta passa per diverses escoles que van ser col·legis electorals l’1 d’octubre del 2017. Acabarà a la Casa Sagnier, on es farà l’acte final central del dia amb un sopar de carmanyola i música.

Cercavila dels CDR de Sarrià per l'1-O

18:08
   

Repàs dels resultats electorals a l’Escola Mireia

18:02
   

L’Institut Joan Fuster també recorda les càrregues policials

Els veïns de Sant Andreu que havien de votar al col·legi electoral de l’Institut Joan Fuster també estan fent actes per rememorar la jornada de l’1-O. En aquest centre, la intervenció policial va deixar 11 persones ferides.

17:54
   

Cercavila per Sant Antoni

Urnes a Sant Antoni en homenatge a l'1-O

Els centres que van ser col·legis electorals a Sant Antoni han centralitzat els actes d’homenatge al Mercat de Sant Antoni. Allà s’han col·locat diverses urnes acompanyades de fotografies de l’1 d’octubre i el lema “Vam votar a Sant Antoni”. Els veïns han fet una cercavila per barri per commemorar l’aniversari amb caire festiu.

Cercavila a Sant Antoni per l'1-O

17:51
   

Projecció d’imatges de l’1-O a l’Escola Univers

L’Escola Univers ha preparat un seguit de projeccions amb imatges de l’1 d’octubre, tant dels fets més importants que van succeir, com un resum del tractament que en van fer els mitjans de comunicació. La projecció ha començat a les 17.30 h.

17:45
   

La cercavila de l’Eixample fa parada a l’Escola Bressol Municipal el Tren

Els veïns que recorren les escoles i instituts de l’Eixample han fet parada a la guarderia El Tren. Aquí han penjat un cartell amb el missatge “Aquí vam votar”. Durant el recorregut es poden veure pancartes amb “1-O, ni oblit ni perdó” o “L’escola és espai de llibertat”.

Acte de l'1-O a l'Escola Bressol El Tren

17:38
   

El Clot i el Camp de l’Arpa se sumen als actes de commemoració

Pares, professors i veïns dels barris del Clot i Camp de l’Arpa s’han trobat a l’Institut Zafra per recordar l’1-O. Han fet una cercavila per tot el barri i han organitzat un vermut de germanor davant del centre, al carrer de Rogent.

17:32
   

Les urnes tornen un any després

Les urnes han tornat a presidir molts dels col·legis electorals de l’1-O per commemorar l’aniversari del referèndum. En la majoria de casos, les persones concentrades a les escoles i instituts han portat les urnes a les 17.14 h com a acte simbòlic.

17:27
   

L’Escola Projecte penja dibuixos d’infants a la façana

Els CDR de Sarrià, Farró, Cassoles i Vallvidrera s’han reunit davant de l’Escola Projecte per iniciar una marxa a les 17.14 h cap a l’Escola Infant Jesús i el Departament d’Ensenyament. A la façana de l’Escola Projecte, els concentrats hi han penjat els dibuixos que han fet infants basant-se en cinc plantilles. El més escollit ha estat un peix gros que simbolitza l’article 155 i que es menja el petit, que representa Catalunya. El segon dibuix que més ha triomfat és el d’una papereta.

Acte d'Escola Projecte per l'1-O

17:23
   

L’Escola Ramon Llull, inici de la cercavila de l’Eixample

A l’Eixample ja ha començat la cercavila que unirà l’Escola Ramon Llull i el Pau Claris, passant per l’Institut Balmes. Un cop acabada, es projectarà un documental i es farà un debat obert al públic.

Cercavila per l'1-O al Ramon Llull

17:20
   

Les urnes arriben a l’Escola Pau Casals – Gràcia

A les 17.14 h el pati de l’Escola Pau Casals – Gràcia ha rebut les urnes per “omplir-les de República”. L’objectiu és que els veïns de Gràcia hi vagin introduint paperetes. Al llarg de la tarda els concentrats es trobaran amb familiars i professors d’altres col·legis del barri.

Urnes a Pau Casals-Gràcia per l'1-O Urnes a Pau Casals-Gràcia per l'1-O

17:11
   

La Fundació Trinijove rebateja la seva placeta

Concentració davant de la Fundació Trinijove, un dels col·legis electorals on es va presentar la Policia Nacional durant l’1-O. Les persones concentrades han rebatejat simbòlicament la placeta que hi ha al davant de la fundació.

17:06
   

Imatges de l’1-O a l’Escola Pau Casals

Algunes escoles reserven una aula per visionar pel·lícules amb imatges de les càrregues policials del referèndum del primer d’octubre. A l’Escola Pau Casals – Gràcia, els veïns s’han reunit per recordar aquella jornada abans d’anar a l’acte unitari que es farà a la plaça del Poble Romaní.

14:42
   

El “correscoles” de les Corts acaba a l’Escola Ausiàs March

La batucada que s’ha organitzat a les Corts per commemorar l’1-O ha acabat aquest migdia a l’Escola Ausiàs March. A les portes del centre s’ha penjat la pancarta “El poble mana, el govern obeeix”. La plaça de Comas ha acollit castells i un vermut amb els veïns del barri.

14:20
   

L’1 d’octubre es commemora a Gràcia

Les escoles de Gràcia també s’han sumat als actes per recordar el referèndum del primer d’octubre. Des del matí, l’Escola Secretari Coloma té les portes obertes i acull activitats al pati i música en directe. S’hi està fent un dinar de carmanyola. L’Escola Jujol també ha organitzat un vermut.

13:14
   

“Em va tocar ser president, i a Quim Torra, que era al meu costat, li va tocar ser vocal”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona III Sant Gervasi. El Francesc Rossell va ser president de la mesa electoral on va votar Torra. “Em va tocar ser president, i a Quim Torra, que era al meu costat, li va tocar ser vocal”.

13:00
   

Nova marató de voleibol i paella popular a l’Institut la Sedeta

L’Escola la Sedeta repeteix la marató de voleibol que ja van celebrar el cap de setmana del referèndum del primer d’octubre. Durant més de cinc hores s’han organitzat partits al pati del centre. Aquest migdia es fa un aperitiu de carmanyola per compartir i una paella popular. També s’hi han organitzat activitats infantils.

Partits de voleibol a La Sedeta Paella popular a La Sedeta

12:44
   

Activitats dels CDR davant de l’Escola Infant Jesús

Els Comitès de Defensa de la República han organitzat activitats davant de l’Escola Infant Jesús, al carrer de l’Avenir. El CDR de Sant Gervasi de Cassoles lamenta que el centre no hagi obert les portes aquest diumenge, a poques hores del primer aniversari de l’1-O. Diuen que això és un “posicionament polític”.

12:13
   

ERC demana canviar el nom de la plaça del Virrei Amat pel de l’1 d’octubre

Jordi Coronas, regidor d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament, ha demanat canviar el nom de la plaça del Virrei Amat per 1 d’octubre. Ho ha fet en un acte de les joventuts d’ERC a Nou Barris. S’han viscut moments de tensió quan alguns joves republicans han canviat simbòlicament el nom pel de plaça Primer d’octubre del 2017.

11:24
   

El president Torra participa als actes de l’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona III Sant Gervasi

L’Escola Oficial d’Idiomes Barcelona III Sant Gervasi va ser el col·legi electoral on va votar l’actual president de la Generalitat, Quim Torra. Com en altres escoles, el centre educatiu ha organitzat un seguit d’actes per commemorar l’aniversari de l’1-O i entre els assistents hi ha el president Torra.

10:42
   

“Correscoles” amb ambient festiu

Moltes de les escoles que van ser col·legis electorals durant l’1-O participen aquest dissabte al matí en el que han anomenat “correscoles”. Una batucada ha iniciat un recorregut a l’Institut Joan Boscà i passarà per la resta de centres educatius fins arribar a l’Escola Ausiàs March.

21:34
   

Record de l’1-O a Horta

A la plaça d’Eivissa, a Horta, s’ha rememorat l’1-O amb intervencions de persones que han recordat com van viure la jornada, en un acte organitzat, entre d’altres, per Òmnium Cultural.

testimonis i parlaments a la plaça Eivissa recorden 1-O
@OmniumHG
21:14
   

Protesta davant la Guàrdia Civil

Un grup d’una cinquantena de persones han tallat el trànsit a la travessera de Gràcia, just davant la Guàrdia Civil. Allà es projecta el documental ‘1-O’.

@comitegracia
20:41
   

Pancartes per rememorar l’1-O omplen els espais que ara fa un any van ser col·legis electorals amb textos com “1 d’octubre, ni oblit ni perdó”.

20:32
   

A l’Institut Escola el Til·ler, els veïns del Bon Pastor han organitzat una taula rodona per analitzar l’actualitat política.

A continuació han fet una assemblea per traçar les directrius que seguiran a partir d’ara. Un sopar de germanor tancarà la jornada.

20:16
   

A l’Ateneu Harmonia de Sant Andreu han començat els actes per recordar la jornada de l’1-O batejant una de les sales del local com “Espai 1 d’octubre” i han fet un brindis per celebrar el que han anomenat “la victòria del poble”.

L’objectiu de l’entitat és “donar un valor simbòlic a un fet decisiu on el poble va tenir un poder d’organització i voluntat de fermesa i valentia i impressionant” i denunciar la violència dels cossos policials.