Des de 2016, les incineracions superen els enterraments, segons les dades registrades per l’Anuari Estadístic de la Ciutat de Barcelona. Això suposa un canvi de tendència que ha constatat l’empresa Àltima en els seus últims registres.

Durant el 2017 van representar un 51 % dels serveis d’aquesta companyia i la resta, un 49 %,  van ser inhumacions tradicionals. Segons els responsables d’Àltima, una de les dues empreses funeràries de la ciutat, la xifra seguirà creixent en els propers anys, però creuen que s’acabarà estacant fins a representar un 65 % del total. Afirmen també que cada vegada més, els barcelonins volen deixar tancat el seu funeral amb previsió. Una opció que ha crescut un 10 per cent durant l’últim any. La majoria són persones majors de 70 anys que no disposen d’una assegurança de decessos i que, fins i tot, deixen pagat el funeral.

Augmenten els funerals laics

Una altra de les dades destacades del balanç que han presentat aquest dimarts, és que els funerals laics ja representen gairebé un 18 % del total dels que es van fer el 2017. La resta, més d’un 82 %, van ser religiosos. Asseguren també que cada vegada més famílies opten per taüts no contaminants i un 40 % fan servir urnes biodegradables. Des d’Àltima valoren positivament l’acord que es va arribar amb l’Ajuntament fa uns mesos perquè persones o famílies amb pocs ingressos puguin accedir a enterraments gratuïts o bonificats. L’any passat aquesta empresa va assumir una part o la totalitat del cost de 42 enterraments, l’1 % del total. Una de les demandes de les companyies de serveis funeraris és que es redueixi l’IVA dels enterraments, que actualment és del 21 %.