L’esquerra independentista ha fet una crida a mobilitzar-se aquest dilluns al vespre contra el toc de queda, que des de les 22 h de diumenge ja s’aplica a Catalunya. La protesta s’ha convocat a les 20 h a la plaça de Sant Jaume, tot i que era extensiva arreu de Catalunya. Allà s’han aplegat 200 persones i s’ha produït una imatge inesperada.

També a les 20 h s’havia convocat a la plaça de Sant Jaume una concentració de negacionistes, que ha aplegat 200 persones més. Aquesta mobilització s’ha acabat unint a la convocada per Endavant i la CUP. Les dues protestes han confluït i tots els manifestants han avançat pel carrer de la Ciutat i el de la Princesa fins a arribar a les portes del Parc de la Ciutadella. Un cop allà, els cupaires han desconvocat la seva concentració però els negacionistes s’hi han quedat i hi ha hagut alguns moments de tensió.

A la plaça de Sant Jaume, abans que comences el recorregut de les dues protestes cap a la Ciutadella, els Mossos d’Esquadra han detingut un home acusat d’un delicte d’atemptat als agents de l’autoritat. Segons fonts policials, els policies l’han volgut identificar perquè liderava la concentració dels negacionistes -que no era oficial perquè no estava comunicada-, però aquest s’hi ha resistit i ha colpejat els agents, que han resultat ferits lleus.

Crema de contenidors i llançament d’ampolles

Alguns d’aquests manifestants negacionistes han fet barricades petites amb contenidors i els han cremat. Els Mossos d’Esquadra hi han intervingut per dissipar-los amb el mètode del carrusel, que consisteix a fer voltes amb els furgons. Ha estat aleshores quan algunes persones han llançat petards i ampolles de vidre contra els agents.

Una protesta de l’esquerra independentista contra la vulneració de drets

Al marge dels incidents, l’esquerra independentista havia convocat la seva protesta, amb el suport de la CUP, per denunciar que les mesures adoptades amb aquesta restricció vulneren drets i llibertats fonamentals. Els cupaires apunten que, contra la crisi sanitària i econòmica del coronavirus, “cal rescatar drets” i critiquen la massificació al transport públic en les hores punta i reclamen augmentar les inspeccions per garantir que als centres de treball es compleixen les mesures sanitàries o destinar més recursos a la sanitat pública per pal·liar la pressió del sistema.

Aquesta no és la primera protesta feta per l’esquerra independentista, ja que, durant l’inici de la desescalada, el mes de maig, ja hi va haver altres mobilitzacions que criticaven que la prioritat en la sortida de la crisi era “salvar el capital i no pas les persones”.