L’Associació de Veïns i Comerciants de la Via Laietana, amb el suport d’altres entitats veïnals i comercials, ha impulsat la creació de la Taula per la Via Laietana i la signatura d’un manifest en què denuncien que no se senten representats en el procés participatiu que hi ha obert per decidir com ha de ser la reforma del cèntric carrer. Consideren que el procés no està sent prou rigorós i que les quatre propostes que hi ha sobre la taula estan “poc treballades des d’un punt de vista tècnic i creatiu”. Abans de l’estiu les mateixes entitats van posar sobre la taula una reforma ambiciosa que l’Ajuntament va decidir incorporar al debat.

El govern municipal nega que no hi hagi hagut possibilitat de debatre i fer propostes i assegura que el que hi ha sobre la taula són quatre projectes que s’han d’entendre com a punts de partida “per arribar al màxim consens”. “Són dibuixos inicials que apunten uns primers criteris i com es podria distribuir l’espai i ampliar les voreres”. Les mateixes fonts informen que des de l’inici del procés s’han fet diverses activitats i trobades “que han promogut la participació i han obert el debat per fer-hi aportacions”.

Risc d’aïllament de la Barceloneta

En la presentació del manifest, el vicepresident de l’Associació de Veïns i Comerciants de la Via Laietana, David González, ha dit que el projecte posa el focus en la mobilitat però hi falta “visió veïnal, comercial, turística i d’accessibilitat”. González ha assenyalat que les propostes que es debaten en el procés participatiu suposen “un risc d’aïllament de barris com el de la Barceloneta”. En la mateixa línia s’ha expressat Manuel Martínez, de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, que ha dit que no poden acceptar propostes que els deixin sense carril d’entrada o sortida al barri.

Les principals carències que assenyalen al projecte és que no s’està analitzant “ni la reforma de la plaça d’Urquinaona ni de les confluències amb el passeig d’Isabel II i el passeig de Colom”, ha dit González. El representant veïnal ha expressat reserves també amb el fet que la proposta que es debat en el procés participatiu segrega el trànsit: “Creiem que dona poca flexibilitat i que hi ha alternatives”. Taula per la Via Laietana ofereix “un diàleg obert amb l’Ajuntament per parlar d’una reforma inajornable”.