El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania, empreses i sectors i els ha demanat no caure en “l’autocomplaença”. Aragonès ha avisat que els propers dies seran “crítics” i ha assegurat que en “qüestió de dies” la pandèmia es pot descontrolar. Un toc d’alerta que arriba en ple repunt de la taxa de contagis, que se situa en el 0,89. Si s’arriba al 0,90 no es podrà passar a la fase dos del pla de desescalada la setmana que ve.

En la intervenció al Parlament, Aragonès ha anunciat que es retarda el toc de queda la nit de Nadal, Cap d’Any i Reis. Ha apuntat que el país “se n’està sortint” de la pandèmia, però que cal “aprendre de les lliçons” i tocar “de peus a terra amb humilitat”.

Si bé ha reconegut que l’objectiu del govern és que la taxa de propagació estigués per sota de l’1, s’ha complert, ha analitzat que ara està baixant “amb menys velocitat que fa una setmana”. Ha lamentat, a més, que els objectius de reduir als 1.000 contagis diaris i els 300 llits d’UCI ocupats estan “lluny d’assolir”. Des del Govern, però, han tret pit del pla de cribratges massius com una tasca “preventiva” que porti a arribar Nadal amb una pandèmia “controlada”.

No relaxar-se ni abaixar la guàrdia

En la mateixa línia, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha demanat la “màxima col·laboració” per poder avançar amb el pla de reobertura planificat pel govern. Budó ha lamentat que el Govern espanyol no hagi utilitzat “totes les ajudes europees” per abordar la crisi de la covid-19 a Catalunya.

Budó ha enviat un missatge d’optimisme assegurant que “ho estem fent bé”. Ha demanat, però, no relaxar-se “ni abaixar la guàrdia”. “Cal complir amb totes les mesures decretades. Les mesures són clau pel control de la pandèmia”, ha sentenciat.