Les escoles de negocis i les universitats catalanes no han viscut una davallada en picat en el nombre d’alumnes. Les matrícules dels màsters han caigut fins a un 10 %, una baixada significativa però que, en cap cas, no ha assolit les previsions pessimistes de fa només uns mesos, que apuntaven un descens de fins al 30 %.

Davallada d’alumnes internacionals

“Hi ha hagut una davallada d’alumnes internacionals”, reconeix Bibiana Camba, directora de Desenvolupament Internacional d’EADA Business School, tot i que assegura que sí que hi ha hagut estudiants d’una cinquantena de països que han estat “agosarats” i “s’han atrevit a venir a Barcelona a estudiar un programa a temps complet“. Ho ha explicat al programa ‘reset’, de betevé, on també ha dit que “hem trobat un equilibri amb altres programes formatius“.

En el mateix sentit, Belén Hernández, responsable del Departament de Màrqueting de Producte de la UPF Barcelona School of Management, ha afirmat que “hem caigut un 8 % en alumnes internacionals, però ho hem compensat amb els locals i al final, fins i tot, hem crescut una miqueta, respecte a les dades de l’any passat”.

La recuperació, al tercer trimestre

De cara al tancament d’aquest any, Camba creu que “el podrem equilibrar” i que “esperem recuperar-nos en el segon i tercer trimestre de l’any“. En canvi, Hernández sosté que “en aquests moments, estem més o menys igual que l’any passat per aquestes dates“. No obstant això, la representant de la UPF reconeix que “prometia ser una campanya boníssima i ens quedarem igual que l’any passat, però no caurem“.

Mesures de seguretat “molt estrictes”

La pandèmia ha obligat les escoles de negocis a prendre mesures de seguretat “molt estrictes” per evitar o reduir el risc de contagi. Així, mentre que a EADA mantenen “totes les classes presencials”, a la UPF, en canvi, “hem recomanat a tots els alumnes que es quedin a casa”. Tot i així, s’han fet canvis a les aules i han invertit en tecnologia per millorar l’experiència de la formació en línia, alhora que s’han incorporat les mesures prescriptives: temperatura, distància, gel i mascareta.

Es mantenen els preus

No hem abaixat els preus dels màsters perquè la qualitat es manté“, ha argumentat Camba, que també subratlla que “la ràtio d’alumnes per classe ara és inferior”. A més, diu, “no farem canvis en la nostra oferta“, tot i que admet que “hi ha algunes propostes de format nou que han vingut per quedar-se“. Hernández, per la seva banda, també justifica el fet que no s’hagin abaixat els preus perquè “hem passat de presencial a remot, però al final la feina i la formació que reben és la mateixa“.

“La situació pot fer que t’ho replantegis”

Aquesta és la reflexió que ha fet a ‘reset’ Lluís Boada, alumne del màster d’advocacia de la Universitat de Barcelona (UB): “La situació pot fer que t’ho replantegis i que busquis un altre sistema de formació“. Encara que assegura que “la qualitat de la docència es garanteix“, també creu que “la interacció amb el professorat ha canviat molt”, alhora que recorda que “hi ha gent que ha fet front a pagaments molt alts“.