Sortida de sol des de l'Observatori Fabra
Sortida de sol des de l'Observatori Fabra el 30 d'agost de 2018 Foto: @alfons_pc

L’agost de 2018 va guanyar força la possibilitat que no es torni a canviar l’hora mai més. Així ho va comunicar l’aleshores president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker després d’una enquesta a escala europea en què van participat prop de cinc milions de persones. Això podria implicar en el nostre cas mantenir l’horari d’estiu o hivern tot l’any.

D’aquesta manera es donaria resposta a una petició popular manifesta de fa temps, contra l’argument de l’estalvi energètic, cada cop més difícil de defensar per justificar el canvi horari. Així, en el cas barceloní, les tardes d’hivern guanyarien una hora de llum, però per contra, ens hauriem d’acostumar a tenir uns matins clarament més foscos.

Cas que fos l’horari d’estiu el triat, en el moment del solstici d’hivern (que això, evidentment, no canviarà) la sortida de sol passaria a ser a les 9.14 h del matí en contra de les 8.14 h que ho fa fins ara. Però per contra, tindríem llum solar fins a les 18.25h, una hora més que ara. El moment més dur seria a principis d’any, moment en què el sol surt més tard i que suposaria veure els primers raigs de sol a les 9 h i 18 minuts.

Cas que finalment fos l’horari d’hivern el que es fes servir durant tot l’any, ens hauriem d’acostumar a l’estiu a que les tardes s’escurcessin. En el moment del solstici d’estiu el sol marxaria a les 20.22h i els primers raigs de sol els veuríem ni més ni menys a les 5h i 17 minuts.