Eloi Badia al plató del 'bàsics'

(ACN / redacció) Un jutjat de Badalona ha citat a declarar com a investigat Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’empresa pública Tersa, gestora de la planta de tractament de residus urbans de Sant Adrià de Besòs, per un delicte ecològic per la presumpta emissió de partícules contaminants.

Segons ha avançat ‘El Periódico’ i han confirmat a betevé fonts municipals, el regidor, que ja estava investigat, haurà de comparèixer al jutjat l’11 d’abril, junt amb el cap d’explotació d’aquesta companyia, F.R.G., també investigat.

S’investiga un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient

Les citacions arriben després de les diligències i declaracions recopilades pel jutge des que va rebre la denúncia del cas per part de la fiscalia, el març del 2022. Però el cas va arrencar el 2018 arran d’una denúncia de l’entitat veïnal Aire Net davant la Fiscalia de Medi Ambient per suposades pràctiques irregulars que provocaven nivells d’emissió “molt elevats” de contaminants, especialment dioxines i furans.

incineradora sant adria

La investigació de la fiscalia va concloure que el president i el cap d’explotació de la planta “haurien estat fent i/o tolerant conscientment” un seguit de pràctiques “contràries a la normativa ambiental aplicable”, i que podrien estar suposant un risc “greu” per a la salut de les persones que viuen a l’entorn, així com per al medi ambient en general. Aquestes pràctiques serien la incineració de residus entre el 2015 i el 2019 sense el control de temperatura sota les condicions que fixa la normativa, i això podria haver comportat diversos episodis de combustió irregular i l’emissió de contaminants en concentracions superiors a les permeses.

Incineració de residus des del 2007

Tersa, l’empresa que gestiona aquest centre de residus, està participada per Barcelona Serveis Municipals (B:SM) i per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Les instal·lacions van entrar en funcionament el 1975. La Generalitat li va concedir el 2007 autorització per cremar residus sòlids fins a tres tones per hora.

La Generalitat va realitzar l’any passat, també a causa de la campanya de l’entitat veïnal, un mesurament de la qualitat de l’aire. Va afirmar haver constatat que no se superaven els valors de contaminació de referència legislats per la Unió Europea.