Aviat ja no caldrà que avancem o endarrerim el rellotge una hora dos cops l’any. La Comissió Europea proposarà aquest divendres posar fi a aquest canvi horari estacional. Ho ha avançat el president de l’executiu europeu, Jean-Claude Juncker, després que en una consulta popular, el 84 % dels enquestats s’hi hagin mostrat a favor.

“Milions de persones han respost que l’horari d’estiu s’hauria de mantenir en vigor tot l’any i ho farem”, ha explicat Juncker en una cadena de televisió alemanya. “Ho decidirem avui”, ha reblat. El portaveu adjunt de la Comissió Alexander Winterstein, no ha volgut especificar terminis, però ha deixat clar que “la decisió política s’ha pres”.

Els estats europeus hauran de ratificar la decisió

Un cop l’executiu comunitari tiri endavant la proposta, el Parlament Europeu l’haurà de votar. Anteriorment ja s’hi havia mostrat favorable. De fet, l’eurocambra va demanar el mes de febrer que es revisés la directiva actual, després que diversos estudis hagin conclòs que canviar d’hora pot tenir efectes negatius en la salut. I finalment, caldrà que els estats membres ratifiquin l’acord.

Eliminar el canvi bianual afectarà l’hora de la sortida i la posta de sol. A l’hivern ens haurem d’acostumar que es faci de dia més tard, però a canvi guanyarem hores de llum a la tarda.

El Govern espanyol, a favor de la mesura

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celáa, ha afirmat que “estan d’acord amb la Comissió Europea” i que, de fet, ja defensaven eliminar els canvis horaris perquè “no hi veien avantatges”.